Bigindicator

Beautiful Shadow

Event  |  Reviews  |  Comments
Julie_roberts__air_dried__oil_on_canvas__2009
Air Dried, 2009 Oil On Canvas 61 X 46 Cm © Courtesy of the artist & Galerie Akinci
Moyna_flannigan_aphrodite_rising__2009
Aphrodite Rising, 2009 Oil On Linen 80x65 Cm © Courtesy of the artist & Galerie Akinci
Mo
Washer Woman, 2007 Watercolor On Paper 25 1/8 X 31 Inches © Galerie Akinci
Mq
A memory of snow, 2009 Oil On Linen 80x65 Cm © Galerie Akinci
Beautiful Shadow

Lijnbaansgracht 317
1017 WZ Amsterdam
NL
November 21st, 2009 - December 19th, 2009
Opening: November 21st, 2009 6:00 PM - 8:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.akinci.nl
NEIGHBORHOOD:  
Museum Area
EMAIL:  
info@akinci.nl
PHONE:  
+31 (0) 20 638 0480
OPEN HOURS:  
Tue-Sat 1-6

DESCRIPTION

 

 

Julie Roberts (geb. 1963 in Flint, Noord-Wales) en Moyna Flannigan (geb. 1963 in Kirckaldy, Schotland) richten zich in hun werk op de invloed van macht op vrouwen: macht van instanties, van politieke en sociale beperkingen en van de familie. De spookachtige dubbelganger en de schaduw, die verwijzen naar ons diepste onderbewustzijn, doordringen het werk van zowel Roberts als Flannigan in ‘Beautiful Shadow’.


In het schilderij Beautiful Shadow plaatst Flannigan een enorme, met een streek van lava-achtige verf geschilderde vrouw tegen een landschap dat nietig overkomt door haar imposante fysieke aanwezigheid. De spanning ontstaat door haar eigen toestand, de haar omringende chaos en de kracht van de verf. Is zij de verwoestende kracht? Of een symbool van het puin? Zij lijkt niet echt levend, met haar skeletarmen. Toch is het ook of ze eeuwig is, juist verre van dood. Flannigan creëert een concrete werkelijkheid die de onzekerheid van dromen, het geheugen en de subjectieve ervaring bevat. Zij put uit voorbeelden als Kafka’s Het proces. Of ze gebruikt krantenfoto’s die, bewerkt en herwerkt, onafhankelijk worden van hun bron omdat ze door geheugen en verbeelding worden getransformeerd in een alternatieve maar niet minder werkelijke realiteit.


Flannigan is wereldwijd opgenomen in verschillende publieke -en private collecties waaronder The Aberdeen Art Gallery,The Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh, The Saatchi Collection, Londen, The Deutsche Bank, The City Art Collection, München, en The NatWest Art Collection, Londen en een aantal privécollecties in Nederland.


Moyna Flannigan woont en werkt in Edinburgh, Schotland.

Roberts’ schilderijen zijn doordrongen van haar interesse in de ongrijpbare en arglistige macht die vanuit de Samenleving doorsijpelt in het individu. De dwang van de samenleving op vrouwen zich te conformeren aan wat Freud noemt ‘een potentiële hulp of seksueel object’, is er altijd geweest. Een serie aquarellen en olieverfschilderijen over het onderwerp De goede vrouw laat zien wat er werd verwacht van een Britse huisvrouw in de jaren 30 en 50 van de twintigste eeuw. Geïnspireerd door een boek dat zij van haar oma kreeg, schilderde Roberts taferelen die een antropologisch beeld geven van hoe politieke macht op subtiele wijze het familieleven beïnvloedt.


ArtSlant has shutdown. The website is currently running in a view-only mode to allow archiving of the content.

The website will be permanently closed shortly, so please retrieve any content you wish to save.