Bigindicator

Nederland in 100 verjaardagen

Event  |  Reviews  |  Comments
20140919140919-99_iet_marcus_final_003
99 jaar, Iet Marcus © Ilvy Njiokiktjien
Nederland in 100 verjaardagen

in Las Palmas Building Wilhelminakade 332
3072 Rotterdam
Netherlands
November 8th, 2014 - January 11th, 2015
Opening: November 8th, 2014 11:00 AM - 5:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.nederlandsfotomuseum.nl
NEIGHBORHOOD:  
Rotterdam
EMAIL:  
info@nederlandsfotomuseum.nl
PHONE:  
+31 (0)10 203 04 05
OPEN HOURS:  
Tue-Fri 10-5; Sat-Sun 11-5
TAGS:  
photography

DESCRIPTION

In 2013 Ilvy Njiokiktjien began to take photographs of birthday celebrations. She travelled throughout the Netherlands to obtain pictures of such occasions, ranging from a first birthday to a hundredth. The result is a cheerful and colourful period depiction of the Netherlands. A photobook of the same name will be issued by Schilt Publishing in November 2014, with text by journalist Sabeth Snijders for every celebrant.


Na ruim anderhalf jaar rondt Ilvy Njiokiktjien het omvangrijke fotografieproject Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen af met een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum en een publicatie. Op de tentoonstelling en in de publicatie worden – voor het eerst – alle verjaardagen, van een tot en met honderd, bij elkaar getoond. Het resultaat is een verrassend en kleurrijk tijdsbeeld van Nederland, dat herkenning of juist verbazing oproept.

Fotoweek
In april 2013 werd Njiokiktjien door Stichting Fotoweek (een initiatief van Nederlands Fotomuseum en Foam) uitgeroepen tot de eerste Fotograaf des Vaderlands. Fotoweek gaf haar de opdracht om een fotoserie in het thema ‘Kijk! Mijn familie’ te maken. Zij koos ervoor om het fenomeen verjaardagsfeestjes in beeld te brengen, een moment waarop veel families bij elkaar komen. Deze serie, bestaande uit een tiental verjaardagen, was tijdens Fotoweek 2013 te zien op onder meer Fotofestival Noorderlicht.

Door tot de honderd
Na Fotoweek besloot Njiokiktjien om de serie zelfstandig voort te zetten door alle verjaardagen tussen de een en honderd in beeld te brengen. Hiervoor doorkruiste ze heel Nederland, van arm tot rijk, van allochtoon tot autochtoon, van een tot honderd, van bijzondere tot bijzonder gewone verjaardagen. Voor een bepaald deel bevestigt de serie het cliché beeld van kringen, slingers en taart, maar tegelijkertijd verrast het hoe anders het eraan toe kan gaan. Met de verjaardagen geeft Njiokiktjien ons een inkijkje in de gewoontes en gebruiken van uiteenlopende Nederlandse families.

ArtSlant has shutdown. The website is currently running in a view-only mode to allow archiving of the content.

The website will be permanently closed shortly, so please retrieve any content you wish to save.