Bigindicator

What we have overlooked

Event  |  Reviews  |  Comments
20121229104012-documenta_13_lida_abdul-med
© Courtesy of the Artist and Museum Voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA)
What we have overlooked

Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
Netherlands
December 18th, 2012 - January 20th, 2013

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.mmkarnhem.nl
NEIGHBORHOOD:  
Other (outside main areas)
EMAIL:  
info@mmkarnhem.nl
PHONE:  
+31(0)26 30 31 400
OPEN HOURS:  
Tuesday – Sunday and holidays 11 a.m. – 5 p.m.
TAGS:  
video-art

DESCRIPTION

3.44 min 2-channel video projection

New acquisition by MMKA
The Museum voor Moderne Kunst Arnhem recently acquired the installation What we have overlooked, a 2-channel video projection by Lida Abdul (1973 Kabul, Afghanistan). Since Abdul’s first solo show in the Netherlands in 2006, the MMKA is proud to exhibit now her latest work, that was commissioned for Dokumenta 13.


Filmed by a lake near Kabul, What we have overlooked deals with the contrast between the promises of nationalistic ideology and its ultimate futility. In a recent interview, Abdul says about the new work: [It] “is a metaphor for a situation that is unbalanced and where there is no solid footing - like the protagonist in the film who is searching for a foundation in which to plant his flag, but ultimately fails. There is also a wider message here that is exploring the idea of nationalism and pride and the precarious relationship one has with nationhood. The flag is an abstract symbol but for many a marker of patriotic identity and for others a symbol of skepticism”.


Video-installatie 3.44 min

Nieuwe aanwinst van het MMKA
 
Na de eerste solo tentoonstelling van Lida Abdul (1973 Kabul, Afghanistan)  in Nederland in het MMKA in 2006, heeft het Museum voor Moderne Kunst Arnhem onlangs de video-installatie What we have overlooked uit 2011 verworven. Deze indrukwekkende dubbelprojectie is tot en met 20 januari 2013 te zien in de koepelzaal van het MMKA.
 
What we have overlooked is gefilmd bij een meer in de buurt van Kabul en confronteert ons met de beloftes van een nationalistische ideologie en de uiteindelijke nutteloosheid daarvan. In een recent interview licht de kunstenares haar nieuwe installatie toe: “Het is een metafoor voor een situatie vol onzekerheid, net als de protagonist in de filmbeelden die tevergeefs vaste grond zoekt om zijn vlag in te steken. Maar ook gaat het mij om de relatie tussen nationalisme en trots, en de soms precaire relatie tussen een individu en zijn of haar nationaliteit. De vlag is een abstract symbool; terwijl het voor de een staat voor patriottische identiteit, verwijst het voor de ander naar scepsis”.