Bigindicator

The Shapeshifter

Event  |  Reviews  |  Comments
20120913141353-butwhatever7-lrg
But whatever it was, it came out of the trees 7, 2010 Oil On Canvas 80x100 Cm © Collectie Menzis
The Shapeshifter

Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
Netherlands
September 22nd, 2012 - December 2nd, 2012
Opening: September 21st, 2012 4:00 PM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.mmkarnhem.nl
NEIGHBORHOOD:  
Other (outside main areas)
EMAIL:  
info@mmkarnhem.nl
PHONE:  
+31(0)26 30 31 400
OPEN HOURS:  
Tuesday – Sunday and holidays 11 a.m. – 5 p.m.
TAGS:  
installation

DESCRIPTION

In samenwerking met een componist, schrijver en videomaker creëert Anya Janssen een Gesammtkunstwerk geïnspireerd door Ivy; een twaalfjarig meisje dat samen met haar moeder leeft in een kleine rode caravan. Ergens in Nederland leven zij samen met de natuur en hun dieren een leven dat zich zijdelings afspeelt van het stadse leven. De verhalen van dit meisje inspireerde Janssen tot een installatiewerk over de wisselwerking (vormverschuiving) die Ivy aangaat tussen haar verschillende leefomgevingen.

Janssen gebruikt Ivy als uitgangspunt voor een onderzoek naar kinderlijke verwondering en de gevolgen van volwassen worden. Ze betreurt het verlies van de magische gedachte, de bij volwassenen schijnbaar verloren mogelijkheid tot het verdwalen in een onbekende sensatie. Samen met de componist Anthony Fiumara, schrijver/theatermaker Marjolijn van Heemstra en beeldend kunstenaar/videomaker Anneke Savert tracht zij een omgeving te scheppen die de verwondering weer aanwakkert.

De bijzondere schildertechniek van Janssen leent zich erg goed voor het uitbeelden van de intensiteit van een kinderbeleving. In een stijl die het midden lijkt te houden tussen magisch- en foto-realisme laat zij een onbevangen beschouwde wereld zien. Ze concentreert zich met de The Shapeshifter op de zoektocht en het verlies van onschuld dat komt kijken bij het groeien naar volwassenheid. Hiervoor wisselt haar beeldtaal van op microniveau bekeken en minutieus nageschilderde natuurwondertjes tot heftige lichamelijke beelden van het binnenleven van een adolescent meisje. Deze wisseling van mico- naar macro- niveau is een terugkerende waarde in haar werk. Telkens worden de grote meeslepende levensvraagstukken gezien vanuit een bescheiden perspectief, terwijl innerlijke worstelingen in verband worden gebracht met groots natuurgeweld en bovenmenselijke krachten.

Bovenstaande is natuurlijk gemeengoed in de vertellingen van mythen en sagen. Ook hier doorstaan kinderen vaak grootse beproevingen om er uiteindelijk volwassener (en verantwoordelijker) uit te komen. Morele verwachtingen worden verpakt in een vaak speelse symboliek. In die zin kan TheShapeshifter worden gezien als een hedendaagse vertelling van een eeuwenoude verhaalvorm. Toch bestaat Ivy echt, en woont ze met haar indrukwekkende verbeeldingskracht tussen de begrenzingen van de Nederlandse beschaving. Tussen vinexwijken, treinrails en snelweg is er plek voor een zelfgecreëerd universum. Een universum waarin fictie en werkelijkheid elkaar overlappen en samen zorgen voor een intense belevingswereld waarin alle zintuigen worden geprikkeld. Janssen wil een gezamenlijke herinnering ophalen, een herinnering aan de magie die we als kind als heel vanzelfsprekend ervoeren. Zij wil de toeschouwer die deze tentoonstelling bezoekt uitdagen weer even kind te zijn.