Bigindicator

Lost in Translation

Event  |  Reviews  |  Comments
20120823160550-image001
Heimwee, 2012 Olieverf Op Doek 160 X 180 Cm © Courtesy of the Artist and Galerie Roger Katwijk
Lost in Translation

Lange Leidsedwarsstraat 198-200
1017 NR Amsterdam
Netherlands
September 2nd, 2012 - October 7th, 2012
Opening: September 1st, 2012 4:00 PM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.galerierogerkatwijk.nl
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@galerierogerkatwijk.nl
PHONE:  
+31 (0) 20 627 3808
OPEN HOURS:  
Wed-Sat 12-6; and by appointment

DESCRIPTION

Roger Katwijk is proud to announce the upcoming exhibition with new paintings by Annemieke Alberts.


Het werk van Annemieke Alberts draait om open ruimtes in een stedelijk omgeving die zijn omringd door kantoorgebouwen, winkels of een enkele ijssalon. In hun ruiten zie je fraaie, omliggende hightech gebouwen weerspiegeld. Wat verder op de achtergrond ontwaar je soms een ander gebouw of een stilstaande trein in een vager silhouet; alsof je dwars door zo’n gebouw heen kunt kijken en de ruimtes erachter kunt ervaren. Soms ook neemt zij een enkele desolate flat of een vervallen  bedrijfsgebouw als onderwerp. En ook die transponeert zij in haar schilderijen tot gebouwen waarin weer andere gevels weerspiegeld worden. Dat maakt dat er veel diepte in haar werk ontstaat. Alleen is nooit helemaal te zien wat binnen dan wel buiten is; welk gebouw spiegelt of juist gespiegeld wordt.

In de meeste werken leidt Alberts de blik van de toeschouwer van buiten naar binnen. Neem het geschilderde interieur van het grootstedelijke café met grote roodkleurige hanglampen boven de tafeltjes: hier sta je voor een halfopen pui en kijk je naar binnen. Of bewonder het magistrale doek waarop een groot gebouw te zien is, dat binnenin uit vele architectonische ruimtes blijk te bestaan. Ook hier wordt het onderwerp van buitenaf weergegeven. Het is uiteindelijk een labyrintisch geheel geworden, waar je in zou kunnen verdwalen.

Annemieke Alberts: “Als passant en observator kun je vol bewondering tussen al die indrukwekkende architectonische creaties lopen, maar je blijft wel altijd buiten. Dit betekenisvolle beeld staat symbool voor de eenzaamheid van de eenling die bij een groep wil horen, maar tegelijkertijd de conformerende druk die daar vanuit gaat afwijst. Het handelt hier om het proces van je aangetrokken voelen en tegelijkertijd ook weer afstoten; een stap van toenadering wordt niet gezet. Om aan dat onvervuld verlangen tegemoet te komen, schilder ik de illusie van een interieur en laat ik zien wat er zich binnenin af zou kunnen spelen.” 

Annemieke Alberts schildert bijna altijd aan de hand van foto’s die zij zelf in stedelijke gebieden maakt.  Naar aanleiding van meerdere opnames - vaak uit verschillende omgevingen - ontstaat geleidelijk aan een nieuw werk. Eerst zet zij de onderlaag in acrylverf op waarna zij later de verschillende vormen en details in dunne lagen olieverf uitwerkt. Tevoren heeft zij nooit een vastomlijnd beeld; schetsen maakt zij niet. Het werk ontstaat al schilderend, langzaamaan op een associatieve wijze. Meestal is zij met verschillende doeken tegelijk bezig. Als ze vastzit in het ene pakt ze het andere weer op. Een dergelijk proces vergt veel tijd, wat maakt dat haar productie klein is.  

Alberts noemt zichzelf ‘een observator van de werkelijkheid’. Daar geeft zij een twist aan door meervoudige werkelijkheden in elkaar te schuiven en te mengen tot een heel nieuw beeld. Zo ontstaat een surreële wereld die doet denken 

aan de sfeer die wordt opgeroepen in de boeken van de Japanse schrijver Haruki Murakami. In ‘Kafka op het strand’, het favoriete boek van Alberts, wordt de realiteit een handje geholpen door mensen te laten verdwijnen en vervolgens in een andere gedaante terug te laten keren. Katten kunnen praten en vissen vallen uit de lucht bij Murakami. En net als in zijn werk is ook in de verbeelding van Annemieke Alberts heel veel mogelijk.

Annemieke Alberts (Krommenie, 1963)
volgde de lerarenopleiding tekenen in Amsterdam, waarna zij de tijd nam om haar beeldtaal te ontwikkelen. Haar deelname aan de Zomerexpositie 2011 in het GEM Den Haag, waar zij de juryprijs kreeg toegekend, betekende haar doorbraak bij het grote publiek. Begin dit jaar had zij een solo-expositie in Pulchri Studio eveneens in Den Haag. Ook was zij dit jaar een van de deelnemers aan de door de Avrotelevisie georganiseerde talentenjacht De nieuwe Rembrandt. Later deze zomer volgt een expositie in de Victory Gallery in Portland (VS), waarna Roger Katwijk tijdens deze solo-expositie haar meest recente werk brengt.    

Voor meer afbeeldingen ga naar: Kunstenaars/ Annemieke Alberts