Bigindicator

Pola Void

Event  |  Reviews  |  Comments
20121223133439-pola_void
Untitled, 2012 Oil Paint, Acrylic And Lacquer On Paper 26 X 22 Cm. © Courtesy of the Artist and Gerhard Hofland
20130123055452-0
POLA VOID , 2012 Olieverf Op Doek 100 X 80 Cm. © Courtesy of the Artist and Gerhard Hofland
20130123055549-00
Krepp , 2012 Oil On Wood 50 X 50 Cm. © Courtesy of the Artist and Gerhard Hofland
Pola Void

Bilderdijkstraat 165-c
1053 kp Amsterdam
Netherlands
January 26th, 2013 - March 2nd, 2013
Opening: January 26th, 2013 5:00 PM - 7:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.gerhardhofland.com
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
mail@gerhardhofland.com
PHONE:  
+31(0) 20 4121772
OPEN HOURS:  
Thu-Sat 1-5; every second Wednesday of the month 6 - 9 PM and by appointment.
TAGS:  
installation, sculpture

DESCRIPTION

Gerhard Hofland is proud to present the second solo exhibition of Jochen Mühlenbrink (1980 Freiburg). The exhibition includes new paintings, installations and sculptures.

Pola Void presents a body of work that employs the trompe-l'oeil effect, a technique Mühlenbrink uses to emphasise the relationships between abstraction and figuration. By harnessing this effect, he can zoom in on the material itself and inhabit the boundary between representation and illusion, his area of exploration. As in all his work, these images investigate the tension between absence and presence, fiction and non-fiction. Where does reality end and artifice begin?

One painting depicts a series of Polaroids of landscapes and abstract compositions. The Polaroids are taped onto a grey background. In the hands of the artists, the landscapes and compositions featured in the Polaroids become of secondary importance to the photos based upon them. Herein lies the concentration. The lacquered instant photos against the matt, dry background and precisely replicated painted tape that secured the Polaroid.

Jochen Mühlenbrink graduated from the art academy in Dusseldorf in 2007; his tutor was Professor Markus Lűpertz. In 2010 he won the Főrderpreis fűr Malerei of the OEVO and in 2009 an overview of his work was presented in Kunstverein Heppenhein. In 2012 he won the Internationalen Bergischen Kunstpreis. In the spring of 2013 a selection of his work will be presented at the Morat-Institut für Kunst und Kunstwissenschaft in Freiburg and, in the summer of 2013 a large-scale exhibition of his work will be mounted at the Kunsthal in Wilhelmshaven. A catalogue will be published to accompany the exhibition. His work has been featured in numerous publications.


Met trots presenteert Gerhard Hofland de tweede solotentoonstelling van Jochen Mühlenbrink (1980 Freiburg). De tentoonstelling omvat nieuwe schilderijen, installaties en sculpturen. 

Pola Void toont werken die allen trompe-l'oeil geschilderd zijn. Mühlenbrink gebruikt de techniek van trompe-l'oeil om de verhoudingen tussen abstractie en figuratie te benadrukken. Met deze techniek kan hij inzoomen op het materiaal zelf en belandt hij op de grens tussen voorstelling en illusie, zijn speelterrein. Zoals in al zijn werk gaat het om de spanning tussen aan- en afwezigheid , fictie en non-fictie. Waar eindigt de werkelijkheid en begint het artificiële.

Een schilderij toont  een serie  polaroids waarop landschappen en abstracte afbeeldingen staan. De polaroids zijn met tape op een grijze achtergrond geplakt.

De landschappen en composities op de polaroids zijn de voorstellingen die ondergeschikt zijn gemaakt aan de nageschilderde foto's zelf. Daarin zit de concentratie. De met lak benadrukte instant foto's op de matte, droge achtergrond en het exact nageschilderde tape waarmee de polaroid vastzit.

Op een installatie van drie doeken die op de grond staat, heeft Mühlenbrink  meerdere schilderijen geschilderd die tegen elkaar klaar staan voor een tentoonstelling. 'Bilder einer Austellung II' is de titel van dit werk. Sommige werken zijn verpakt, andere  tonen een glimp van hun voorstelling. In de installatie 'Bilder einer Austellung II' zit de concentratie in de schaduwen die over de verschillende doeken vallen, de tape die op het karton zit van de nog verpakte werken en de gedeeltes die we van de werken kunnen zien. Mühlenbrink ontsluit in een enkele installatie de uiteenlopende sentimenten die de fragmenten van afbeeldingen en de verpakte en verborgen werken van een enkele tentoonstelling oproepen.

Jochen Mühlenbrink studeerde in 2007 af aan de Kunstacademie in Düsseldorf bij professor Markus Lűpertz. In 2010 won hij de Főrderpreis fűr Malerei der OEVO en in 2009 was een overzicht van zijn werk te zien in Kunstverein Heppenhein. In 2012 won hij de Internationalen Bergischen Kunstpreis. In het voorjaar van 2013 zal een overzicht van zijn werk te zien zijn in het Morat-Institut für Kunst und Kunstwissenschaft in Freiburg en in de zomer van 2013 zal een uitgebreid overzicht van zijn werk te zien zijn in de Kunsthal in Wilhelmshaven. Hierbij verschijnt een catalogus. Van zijn werk verschenen eerder meerdere publicaties.