Bigindicator

CUTS, BRUISES AND DOUBTS

Event  |  Reviews  |  Comments
20111013224206-dsc04402
© Courtesy of GALLERI CHRISTOFFER EGELUND
CUTS, BRUISES AND DOUBTS

Bredgade 75
Copenhagen
DK-1260
Denmark
October 28th, 2011 - November 26th, 2011

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.gce.nu
COUNTRY:  
Denmark
EMAIL:  
info@egelund.dk
PHONE:  
+45 33939200
OPEN HOURS:  
Tue-Fri 11-6; Sat 12-4
TAGS:  
sculpture

DESCRIPTION

Tvivlen til gode

Værkerne på udstillingen ”Cuts, Bruises & Doubts” drejer sig om skrøbelighed. I bogstavelig forstand og i overført betydning.

Med denne udstilling føjes endnu et tema til mit arbejde med porcelænsfiguren. Hvor det tidligere har kredset om de mørkere og undertrykte sider af sindet, vises der nu sider, hvor vemodet og angsten for at miste det, man har, er centralt.

Skrøbeligheden i de vilkår tilværelsen byder – eller i højere grad sindets og kroppens skrøbelighed, når det udsættes for forventningers pres. En situation er, på et hvilket som helst givet tidspunkt,  kun til låns. Voldsomme forandringer vil altid være en lurende del af vores eksistens.

Skrøbeligheden findes i alt, man tror er stabilt. Ligesom det hårdtbrændte porcelæn kan knuses på et øjeblik af et slag fra en hammer.  I nogle værker er det et øjebliksbillede af den evige og konstante forandring der fanges, bogstavelig talt ved at porcelænsleret fastfryses i sin form i det øjeblik, hvor det begynder at flyde. I andre værker er det en mere velkendt fortælleform, der benyttes. Her er det fortællingen i værket, der indikerer forandringen, skråplanet, misforståelsen eller destruktionen.

Eksempelvis får barnet i værket ”Hope” pludselig trukket tæppet væk under sin eksistens. Og håbet knytter sig til troen på, at hvis forandringen ignoreres ihærdigt nok, fortager den sig.

Jeg har i mit arbejde med porcelænsfiguren søgt at udfordre forskellige aspekter af den. Her er den allesteds nærværende skrøbelighed så centralt et element, at jeg ikke har kunnet få øje på den eller ikke har fattet mod til at udfordre den før nu.

En måde at gribe det an på er at ødelægge et værk på forhånd. Det bliver tydeligt, at den omsorg, der er nødvendig for at forhindre at et værk går itu, er en stor del af et porcelænsværks tilblivelse.

En serie fotodokumentation –i form af et puslespil – viser ødelæggelsen af et ellers perfekt værk.

Skårene udgør også del af dette værk.

Man kan tænke på mange af værkerne som et ”memento mori”, ikke i den forstand, at jeg vil minde os om, at forfængeligheden ikke bør være det centrale i vores livsførelse. - Men nærmere en ønske om, at vi måtte være bedre rustede til, at store forandringer kan indtræffe pludseligt. Intet er en statisk situation, selv om vi måtte ønske det. Der er snarere tale om et ”Husk Du Kan Dø”

De slag, vi måtte indkassere gennem tilværelsen, er forhåbentlig med til at gøre os klogere og mere ydmyge overfor det gode, der sker os.

Det kan være slag vi påfører os selv i fravær af eftertanke eller i mangel på viden.

Tvivlen gør ofte en følgeskab på forandringens vej.

Men tvivlen bevidner også, at entydigheden smuldrer, og verdensbilledet nuanceres – en udvikling, jeg formoder kunne klæder de fleste.