Bigindicator

Upside Down: Specific Objects

Event  |  Reviews  |  Comments
20130829183014-3999_4729_amerikaans-imperiali
© Courtesy of the Artist and Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen
Upside Down: Specific Objects

Municipality Square
B-1853 Strombeek-Bever
Belgium
October 5th, 2013 - November 3rd, 2013
Opening: October 5th, 2013 8:00 PM - 10:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.ccstrombeek.be/
NEIGHBORHOOD:  
Other
EMAIL:  
info@ccstrombeek.be
PHONE:  
+32 (0)2 263 03 43
TAGS:  
video-art

DESCRIPTION

In de tentoonstelling "Specific Objects" staat het werk Amerikaans Imperialisme (1972) van Lili Dujourie centraal. Dit werk blijft ook tijdens het tweede deel van Upside Down als een soort “bindmiddel” in de tentoonstellingruimte staan. Het is een werk waarin Dujourie zich toen manifesteerde tegenover de macht van de Amerikaanse kunst maar ook tegen de bijna uitsluitend mannelijke “hegemonie” van de kunstwereld. Tegen een monochrome muur leunt een loodzware stalen plaat. De muur die de plaat bedekt blijft wit.


In dit deel tonen we verder topwerken van Carl Andre die zijn betreedbare sculpturen als “plaatsen” beschouwt , een open kubus van Sol LeWitt, een nieuwe montage van vroeg werk van Peter Downsbrough en andere werken uit S.M.A.K. van o.m. Donald Judd, Bruce Nauman, Dan Flavin, Richard Long en Didier Vermeiren. Van Barry Flanagan is een merkwaardig werk te zien in de vorm van een stuk opgespannen canvas op houten stokken. Michel Verjux laat zijn theaterlicht schijnen als een autonome vorm, Ann Veronica  Janssens laat een blok beton aan een touw vrij in de ruimte hangen… 


Video’s van onder meer Bruce Nauman en Yvonne Rainer zullen dit deel activeren met soms documentaire beelden die de artistieke springkracht visualiseren tijdens de jaren zestig en zeventig. De Amerikaanse Louise Lawler gaf ons de toestemming haar fameuze Birdcalls (1972) te installeren dat doorheen het vogelgeluid de namen van bekende kunstenaars hoorbaar maakt.

Met werk van : Giovanni Anselmo, Barry Flanagan, Peter Downsbrough, Bruce Nauman, Lili Dujourie, Dan Flavin, Didier Vermeiren, John McCracken, Royden Rabinowitch, Louise Lawler, Richard Long, André Cadere, Richard Tuttle, Sol LeWitt, Donald Judd, Bernd Lohaus, Yvonne Rainer, Ann Veronica Janssens, Michel Verjux, Lawrence Weiner

Museumcultuur Strombeek/ Gent 2013-2016

Sinds januari 2013 werkt Cultuurcentrum Strombeek structureel samen met S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Voor een periode van vier jaar zal het Cultuurcentrum onder de noemer Museumcultuur Strombeek/ Gent jaarlijks twee projecten realiseren (een drieluik in het voorjaar en een tweeluik in het najaar) waarin een bepaalde thematiek wordt uitgediept. Dit gebeurt aan de hand van de collectie van S.M.A.K., die bestaat uit meer dan 2.000 werken en een periode van pakweg zestig jaar omspant. De werken uit de collectie van S.M.A.K. worden aangevuld met werken uit privécollecties en nieuwe producties.
Museumcultuur Strombeek/ Gent is een unieke interregionale samenwerking met als doel een nieuw publiek in contact te brengen met de recente kunstgeschiedenis op basis van de rijke collectie van S.M.A.K.
Museumcultuur Strombeek/ Gent is een concept van Cultuurcentrum Strombeek. De uitwerking en organisatie vinden plaats in nauwe samenwerking met S.M.A.K. Gent.

ArtSlant has shutdown. The website is currently running in a view-only mode to allow archiving of the content.

The website will be permanently closed shortly, so please retrieve any content you wish to save.