Bigindicator

KunstNu | Tove Storch

Event  |  Reviews  |  Comments
20130320181106-tove_storch_untitled_2010_2
Untitled (Unknown objects III), 2009 © Collection Horsens Art Museum
KunstNu | Tove Storch

Citadelpark
9000 Gent
Belgium
March 30th, 2013 - June 2nd, 2013
Opening: March 30th, 2013 10:00 AM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.smak.be
NEIGHBORHOOD:  
Ghent
EMAIL:  
museum.smak@gent.be
PHONE:  
+32 (0)9 240 76 01
OPEN HOURS:  
Tue-Sun 10-6; closed Mon
TAGS:  
installation, sculpture

DESCRIPTION

By tradition, every year the S.M.A.K. invites a number of promising young artists to create their first museum presentation in the KunstNu room.

The first one in 2013 is the young Danish artist Tove Storch (1981) with a site-specific installation. She combines cool minimalist forms with delicate and fragile materials in a construction of rigid metal supports and sensual silk membranes. Storch’s oeuvre reflects on sculptural presence, form, colour and the experience of space.


In de ‘KunstNu’-ruimte nodigt S.M.A.K. traditiegetrouw elk jaar enkele beloftevolle jonge kunstenaars uit om hun eerste museale solopresentatie te realiseren. In 2013 bijt de Deense kunstenares Tove Storch (°1981) de spits af.

Tove Storch maakt voornamelijk sculpturen en installaties op locatie. Haar sculpturen zijn reflecties over de complexe verhouding tussen het materiaal, de vorm en de kleur binnen het medium sculptuur. Daarnaast onderzoekt ze ook expliciet de relatie met de ruimte waarin ze worden gepresenteerd: hoe beïnvloeden haar sculpturen de beleving van die ruimte, en omgekeerd, in welke mate werkt die ruimte in op hoe je haar sculpturen beleeft? Specifiek zoekt Storch naar manieren om tegenstellingen binnen de vormentaal van het medium met elkaar in evenwicht te brengen: zachte, fragiele zijde wordt gecombineerd met hard metaal, delicate sensualiteit met strak en koel minimalisme, of monolithische, massieve zwaarte met de lichtheid van flinterdunne textiel en lucht. Haar werken zijn concrete, fysieke en reële objecten maar hebben ook de transparante, zweverige en absurde kwaliteiten van een luchtspiegeling.

De tentoonstelling in S.M.A.K. bestaat uit een reeks sculpturen en een uniek kunstenaarsboek. Het boek bevat een staalkaart van de tinten bruin die je ook in de ruimte aantreft: in de houten vloer, in de roestige basisconstructie van de sculpturen en in de gekleurde zijde die in de constructie is opgespannen. Dit boek mag beschouwd worden als een vervolg op de zogenaamde ‘portretboeken’ die Storch ongeveer een jaar geleden begon te maken tijdens een kunstenaarsresidentie in Marfa (Texas): een portret van de omgeving in kleuren. Hoewel elke pagina van het boek kan worden beschouwd als een uniek schilderij op papier, functioneert het boek in zijn geheel als een abstracte ‘tekst’ ter inleiding tot de sculpturen verderop. Zo definieert Storch niet alleen haar werk op een antikunsthistorische manier, het stimuleert ook onze ogen om de subtiele kleurverschillen in haar sculpturen scherper waar te nemen.

De sculpturen die in de KunstNu-ruimte staan opgesteld vertrekken alle vanuit eenzelfde basisconstructie: een industriële metalen structuur waarin transparante, gekleurde zijde is gespannen. De afmetingen en vormen zorgen voor variatie. Het zachte lichtspel op de sensuele zijden membranen levert geraffineerde kleureffecten op van een schilderkunstige kwaliteit. Bijzonder is dat je door elke sculptuur ook de andere sculpturen kan bekijken. Dit versterkt het gevoel dat dit misschien geen presentatie van een reeks op zichzelf staande sculpturen is, maar een ruimtevullende installatie die je als samenhangend geheel kan bekijken.


Fidèle à une tradition annuelle, le S.M.A.K. ouvre la salle KunstNu à quelques jeunes artistes prometteurs pour une première présentation muséale.

La jeune artiste danoise Tove Storch (°1981) entame l’année 2013 avec une grande installation spécifique au site. En associant dans sa construction la raideur de supports métalliques rigides à la sensualité de membranes en soie, elle fait un lien entre les formes minimalistes et froides et les matériaux délicats et fragiles. Storch explore dans son œuvre la présence sculpturale, la forme, la couleur, l’espace et ce qu’il suscite chez nous.