Bigindicator

NY Perspectives - Amsterdam discovered by NY photographers

Event  |  Reviews  |  Comments
854
Yellow Van, from the series Night, 2008 © Carl Wooley / Collectie Stadsarchief
NY Perspectives - Amsterdam discovered by NY photographers

Vijzelstraat 32
1017 Amsterdam
Netherlands
May 14th, 2009 - August 23rd, 2009

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://stadsarchief.amsterdam.nl
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
informatie@stadsarchief.amsterdam.nl
PHONE:  
020 2511511‎
OPEN HOURS:  
Tuesday until Friday 10.00–17.00, Saturday and Sunday 11.00–17.00
TAGS:  
photography, modern

DESCRIPTION

In 2009 vieren New York en Amsterdam de historische band tussen beide steden. New York begon haar geschiedenis als Nederlandse handelsnederzetting op de zuidpunt van Manhattan. In 2009 is het 400 jaar geleden dat Henry Hudson het eiland Manhattan ontdekte als ideale natuurlijke haven. In het kader van het Henry Hudson-400 jaar organiseren Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en het Stadsarchief Amsterdam in samenwerking met het John Adams Institute een fototentoonstelling over Amsterdam, gezien door de ogen van New Yorkse fotografen.

De Amerikaanse fotografen Gus Powell, Carl Wooley, Richard Rothman en Joshua Lutz kregen de opdracht ieder een ander aspect van de stad te onderzoeken: de straat, de nacht, het water en de buitengrenzen. Dit heeft verrassende beelden opgeleverd, waarin Amsterdam zich van een onbekende kant laat zien. De New Yorkers werden getroffen door de kleinschaligheid en rust, maar ook door subtielere dingen, zoals de transparantie van de Nederlandse huizen met hun grote ramen die iedere voorbijganger een blik gunt in de privé wereld van de bewoners. Deze opdracht mondt uit in een tentoonstelling in gebouw de Bazel in Amsterdam van mei tot en met augustus 2009. Vanwege de afbouw van de tentoonstelling Richard Avedon - Photographs 1946-2004 sluit Foam in mei tijdelijk haar deuren, maar door de samenwerking met het Stadsarchief is de continuïteit van het fotografieaanbod in Amsterdam toch gewaarborgd.

De straatfotograaf Gus Powell (1974) liet zich voor zijn serie Voetganger verleiden om de Hollandse ramen als spiegels te gebruiken en een spel te spelen met binnen-buiten en schijn-werkelijkheid. De moderne stad is een gemeenschap van vreemden en zo bewegen de voetgangers op Powell's foto's zich ook door de stedelijke ruimte, of dat nu de straten van New York of die van Amsterdam zijn. Carl Wooley (1977) is van huis uit filmer en in zijn serie Nacht zorgt de ‘suspense' voor een vage suggestie van drama. Op zijn nachtelijke fietstochten fotografeerde hij niet de schreeuwerige lichtreclames in het voor iedereen herkenbare stadscentrum, maar onaanzienlijke en onopvallende plekken, vaak in de periferie. In het werk van Richard Rothman (1956) speelt de natuur een grote rol. Voor zijn serie Water maakte hij precieze zwart-wit foto's waarin het gebladerte van de genereus aangeplante bomen langs de Amsterdamse kades een scherm vormt waar de stad en het water onnadrukkelijk doorheen schemeren. Joshua Lutz (1975) ten slotte, verkende voor zijn serie Grenzen de omtrekken van Amsterdam. Hij vond er een afwisselend buitengebied met soms Amerikaanse toestanden: een Cadillac geparkeerd in een buitenwijk of een ‘Sizzling Wok' restaurant dat met lichtreclames de automobilist probeert te verleiden aan te leggen bij dit ruimtevaartschip.

Voor de tentoonstelling in de grote lichthal van gebouw De Bazel heeft de architect Jeroen de Vries een verrassend ontwerp gemaakt waar iedere bezoeker een voorproefje krijgt van wat de expositie te zien geeft. Op schermen kunnen bezoekers de Amerikaanse beelden van deze vier fotografen bekijken. In de filmzaal worden films over New York vertoond en in de kofferkluizen naast de Schatkamer toont het Maria Austria Instituut historische beelden van New York uit zijn rijke collectie.

Lees meer over NY400 op www.ny400.org.