Bigindicator

Up Close and Personal

Event  |  Reviews  |  Comments
20141202131544-969d21ad69bb5fef54ea88fcb0099435
Gravesend, 2007 © Courtesy of the Artist and De Hallen Haarlem
Up Close and Personal

Grote Markt 16
Haarlem
NL
December 13th, 2014 - March 1st, 2015
Opening: December 13th, 2014 11:00 AM - 5:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.dehallen.nl/
NEIGHBORHOOD:  
Other (outside main areas)
PHONE:  
+31 (0)23 511 5775
OPEN HOURS:  
Tue-Sat 11-5; Sundays and bank holidays 12-5

DESCRIPTION

Affect is central to Up Close and Personal. Art has the ability to immediately touch the viewer, a sensation preceding language and thought. This affective power, which cannot easily be described, is increasingly fading into the background in these times dominated by technology, rationalism and efficiency. The artists in Up Close and Personal deal with the theme of 'affect' in various ways, and the intimate (wordless) dialogue between viewer and work takes centre stage.

Sven Augustijnen (BE)
Jo Baer (US)
Rosa Barba (IT)
Thierry De Cordier (BE)
Eamonn Harnett (NL)
David Hammons (US)
Dorota Jurczak (PL)
Hassan Khan (UK)
Meiro Koizumi (JP)
Steve McQueen (UK)
George Minne (BE)
Matt Stokes (UK)
Wolfgang Tillmans (DE)


 

Beroering staat centraal in de internationale groepstentoonstelling Up Close and Personal die deze winter te zien is in De Hallen Haarlem. Kunst heeft het vermogen om de kijker direct te raken, een sensatie die voorafgaat aan taal en denken. In Up Close and Personal gaan kunstenaars op uiteenlopende manieren om met beroering. De tentoonstelling is samengesteld door conservator Xander Karskens en directeur Ann Demeester. Met werk van o.a. David Hammons, Hassan Khan, Meiro Koizumi, Steve McQueen en Wolfgang Tillmans.

Affect

In Up Close and Personal vragen de curatoren zich af op basis van een subjectieve selectie van kunstwerken hoe beroering een rol speelt binnen de hedendaagse kunst. Ze zijn hierbij bijzonder geïnteresseerd in het begrip ‘affect’. Affect is een begrip dat recent in de hedendaagse kunst door diverse kunstenaars en curatoren wordt onderzocht. De term wordt veelvuldig gebruikt om te verwijzen naar een stadium dat aan de emotie of het gevoel voorafgaat. Emotie laat zich (doorgaans) in taal uitdrukken, affect daarentegen is pre-verbaal te noemen: het komt vóór de taal. Affect is direct en lichamelijk, bijna primitief en intuïtief.

Beleving en reflectie

Kunstwerken kunnen dit soort beroering opwekken, kunstenaars kunnen bewust van dit soort ‘affectief effect’ gebruikmaken. Up Close and Personal is samengesteld uit werken die op uiteenlopende manieren omgaan met dit artistieke potentieel: soms door een intieme, persoonlijke relatie met de kijker te creëren. Of door juist sterk zintuiglijke ervaringen te bieden, die vóór de ratio uit een effect op de kijker bewerkstelligen. De tentoonstelling biedt zowel die affectieve beleving, als reflectie op de rol van affect. Met werken uit de collectie en bijdragen van:

Sven Augustijnen (BE)
Jo Baer (US)
Rosa Barba (IT)
Thierry De Cordier (BE)
Eamonn Harnett (NL)
David Hammons (US)
Dorota Jurczak (PL)
Hassan Khan (UK)
Meiro Koizumi (JP)
Steve McQueen (UK)
George Minne (BE)
Matt Stokes (UK)
Wolfgang Tillmans (DE)
Taocheng Wang (CN)

Belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is de presentatie van The Common Sense, een nieuw meerledig filmproject van de in Londen en New York woonachtige kunstenaar Melanie Gilligan, gecoproduceerd door De Hallen Haarlem in een uniek samenwerkingsverband met Casco en de Appel arts centre. In dit scifi-feuilleton, dat eveneens werd aangekocht door het museum, draait het verhaal om een ‘empathy device’, een soort prothese die ons in staat stelt om in de toekomst de gevoelens van een ander persoon direct te ervaren.
Tegelijkertijd is in het Frans Hals Museum de tentoonstelling Emoties - Geschilderde gevoelens in de Gouden Eeuw te zien waardoor alle presentaties in het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem een subtiele thematische noemer delen.