Bigindicator

The Exhibition

Event  |  Reviews  |  Comments
20140520094027-cronenberg_deadringers_low_ress_0
© Courtesy of the Artist and eye
20140702090226-type
Mujahadeen typewriter , 1991 - Naked Lunch © Courtesy eye
20140702090319-i
MetaFlesh Game-Pod , 1999 - eXistenZ © Courtesy eye
The Exhibition

eye
IJpromenade 1
1031KT Amsterdam
Netherlands
June 22nd, 2014 - September 14th, 2014

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.eyefilm.nl/en
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@eyefilm.nl
PHONE:  
31(0)20 5891400
OPEN HOURS:  
Sun-Sat 10-7
TAGS:  
film

DESCRIPTION

From 22 June through 14 September, EYE presents a major exhibition focusing on director David Cronenberg, who acquired cult status with his idiosyncratic films about the relationship between body, mind, technology and mass media. Curated and organized by the Toronto International Film Festival (TIFF), the exhibition explores Cronenberg’s world through the main themes of his films: the physical and psychological transformation of his protagonists. Highlights of this exhibition include the weird and wonderful special effects items from Cronenberg’s films, together with bizarre props, set photos and original costumes. Cronenberg has worked with famous actors such as Jeff Goldblum, Keira Knightley, Holly Hunter, Jude Law, Jeremy Irons and Robert Pattinson, whom he challenged to push the boundaries of their profession. David Cronenberg – The Exhibition, curated by TIFF’s CEO & Director Piers Handling and former Artistic Director Noah Cowan, is produced for EYE in collaboration with TIFF and is coming to Europe for the first time.


EYE presenteert van 22 juni t/m 14 september een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkent de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.
 
Hoogtepunten uit deze tentoonstelling zijn de prachtige special-effectsattributen uit Cronenbergs films, naast bizarre rekwisieten, setfoto’s en originele kostuums. Cronenberg werkte samen met beroemde acteurs als Jeff Goldblum, Keira Knightley, Holly Hunter, Jude Law, Jeremy Irons en Robert Pattinson, die hij uitdaagde om de grenzen van hun vak op te zoeken. David Cronenberg – The Exhibition, gemaakt voor EYE in samenwerking met het Toronto International Film Festival, is samgesteld door TIFF-directeur Piers Handling en voormalig artistiek directeur Noah Cowan, en is nu voor het eerst in Europa te zien.
 
In de serie tentoonstellingen rond grote filmauteurs als Kubrick en Fellini organiseert EYE deze zomer David Cronenberg – The Exhibition. Cronenberg (Toronto, 1943) bereikte een ware cultstatus als ‘horrormeester’ met de films Shivers (1975) en Rabid (1977). Met Videodrome (1983) richt Cronenberg zich als een van de eerste filmmakers op de – verwoestende – invloed van de massamedia op de mens en presenteert hij zijn visie op de beïnvloedbaarheid van het lichaam door de technologie. Videodrome, deze zomer digitaal heruitgebracht door EYE, is een onderzoek naar de gevaren van reality-televisie waarin stevige en ook profetische kritiek wordt geuit op de hedendaagse mediacultuur.  Zijn werk is ook in de huidige tijd van grootschalige technologische ontwikkelingen, met vaak ongekende effecten op de menselijke psyche, nog zeer actueel.
 
Tentoonstelling
David Cronenberg – The Exhibition verkent de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages. Hoogtepunten uit de tentoonstelling zijn belangrijke voorwerpen en attributen uit Cronenbergs films, waaronder rekwisieten, foto’s, audiovisuele fragmenten, artwork en setdesign, zoals de helm van Videodrome (1983), de spelconsoles van eXistenZ (1999), de chirurgische instrumenten van Dead Ringers(1988), de been-braces van Crash (1996), de schrijfmachines van Naked Lunch (1991) en de Telepod van The Fly (1986). Maar bovenal zijn er bijzondere en bizarre special-effectsattributen te zien, die met hun wetenschappelijke precisie en hoog artistiek gehalte de juwelen in de tentoonstelling zijn. Na de presentatie in Toronto doet de reizende tentoonstelling als eerste Amsterdam aan, volledig nieuw vormgegeven door Claus Wiersma.

Filmprogramma
De tentoonstelling wordt omlijst met de vertoning van alle achttien speelfilms van Cronenberg en zijn korte films. Het programma schetst in drie thema’s een beeld van Cronenbergs visie op de invloed van technologie  en wetenschap op de wisselwerking tussen lichaam en geest.