Bigindicator

Vaste Collectie Presentatie

Event  |  Reviews  |  Comments
20130606172332-detail_collectiepresentatie_mmka_ruimte_voor_realiteit3-med
© Courtesy of Museum Voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA)
Vaste Collectie Presentatie

Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
Netherlands
May 15th, 2013 - December 31st, 2014

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.mmkarnhem.nl
NEIGHBORHOOD:  
Other (outside main areas)
EMAIL:  
info@mmkarnhem.nl
PHONE:  
+31(0)26 30 31 400
OPEN HOURS:  
Tuesday – Sunday and holidays 11 a.m. – 5 p.m.

DESCRIPTION

Een museumcollectie vormt zich over een lange periode, langs lijnen van beleid, voorkeuren, economie en toeval. Het MMKA heeft het geluk dat er voor een groot deel van de verzameling moderne en hedendaagse beeldende kunst een spannende rode draad bestaat: het realisme, met als twee pijlers het vooroorlogse neorealisme en de naoorlogse nieuwe figuratie. De vasthoudendheid van het verzamelbeleid door de tijd heen heeft er intussen voor gezorgd dat het MMKA de belangrijkste neorealisten van Nederland in huis heeft. 
 
Op grote wandvullende depotrekken verspreid over twee verdiepingen worden meer dan honderd schilderijen in chronologische weergave van 1900 tot het heden getoond, van Breitner tot het meest recente werk van de internationaal doorbrekende kunstenaar Melissa Gordon. Daarnaast zijn vijftien kunstenaars en vormgevers bijzonder uitgelicht, omdat ze voor de collecties beeldende en toegepaste kunst van bijzonder belang zijn. Dit zijn onder meer bekende neorealisten als Charley Toorop, Carel Willink, Dick Ket en de naoorlogse kunstenaars Reinier Lucassen en Marlène Dumas.

Bij de collectie moderne en hedendaagse toegepaste kunst en sieraden, waarvan tevens een kleine honderd objecten getoond worden, is het realisme een minder vanzelfsprekend uitgangspunt. De basis voor deze collectie werd in 1935 gelegd door een legaat van Henri Eilbracht waarin zich vroeg twintigste-eeuws sieraardewerk van Theo Colenbrander voor de Arnhemse NV Plateelbakkerij RAM bevond. De collectie bestaat verder uit glas, naoorlogse keramiek, sieraden, accessoires en hedendaags design, onder meer van Andries Copier, Etie van Rees en Ineke Hans. Het MMKA nodigt het publiek uit om deze bijzondere collectie toegepaste kunst in relatie tot de beeldende kunst te ontdekken, en andersom.