Bigindicator

Gelders Balkon 20: Cindy Moorman

Event  |  Reviews  |  Comments
20130208161424-cindy_moorman_untitled_loskomen_2012_videostill_4-lrg
Untitled, 2012 Videostill 4 © Courtesy of the Artist and Museum Voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA)
Gelders Balkon 20: Cindy Moorman

Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
Netherlands
March 3rd, 2013 - May 19th, 2013
Opening: March 3rd, 2013 11:00 AM - 5:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.mmkarnhem.nl
NEIGHBORHOOD:  
Other (outside main areas)
EMAIL:  
info@mmkarnhem.nl
PHONE:  
+31(0)26 30 31 400
OPEN HOURS:  
Tuesday – Sunday and holidays 11 a.m. – 5 p.m.
TAGS:  
video-art, performance

DESCRIPTION

Performance vormt de kern van het werk van Cindy Moorman. In haar werk onderzoekt ze de verhouding tussen het individu en de groep.

De kracht van de groep, het verbindende element ervan, de noodzaak van overgave hieraan maar ook de fragiliteit van die verbondenheid, zijn thema’s die door haar werk lopen en die ze uitvergroot. Zo laat ze een koor, in een gesloten kring staand, acht minuten lang zonder onderbrekingen één akkoord zingen. 

Om haar performances heen ontstaat een verzameling van diverse beeldende werken waarin ze de situatie van de performance voorbereidt en onderzoekt. Deze verzameling gaat van tekeningen, collages, schilderijen, video en publicaties tot bijeenkomsten met psychologen, sociologen of filosofen. De beeldtaal die ze hierbij hanteert loopt uiteen van herkenbaar en figuratief tot abstract en formatief.

Een belangrijk gegeven in het werk van Moorman is het weglaten van informatie. Ze abstraheert situaties om structuren bloot te kunnen leggen en uiteindelijk te begrijpen.

Cindy Moorman (1976) woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde in 2003 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en studeerde vervolgens aan de Master opleiding aan de Sint Joost in Breda. Tijdens de tentoonstelling is in het auditorium tevens een video te zien naar aanleiding van een eerdere performance.

Dit is de 20ste tentoonstelling in het kader van Het Gelders Balkon, een podium voor Gelderse of aan Gelderland gerelateerde kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven.