Bigindicator

Zwischen den Linien steht das Gesetz

Event  |  Reviews  |  Comments
20121211081121-images
© Courtesy of the Artist and Metis_NL
Zwischen den Linien steht das Gesetz

Lijnbaansgracht 316
1017 WZ Amsterdam
Netherlands
January 19th, 2013 - February 16th, 2013
Opening: January 19th, 2013 4:00 PM - 7:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.metis-nl.com
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@metis-nl.com
PHONE:  
+31206389863
OPEN HOURS:  
Wed-Sat 1-6; or by appointment

DESCRIPTION

Charles Vreuls had kortgeleden, in augustus 2012, een tentoonstelling in Worpswede in Duitsland. Daar liet hij een serie tekeningen zien getiteld ‘Bartleby’s Deutsche Korrespondenz’, gebaseerd op de protagonist uit het verhaal van Melville over een beroepskopiist op een kantoor voor onbestelbare brieven. De identificatie met deze Bartleby zou wel eens te maken kunnen hebben met Vreuls’ bijna dagelijkse gang naar een kantoorgebouw waar hij huismeester is en achter de balie werkt aan zijn tekeningen op klein formaat.

Galerie Metis-nl laat nu vooral de iets grotere, minutieus uitgevoerde tekeningen van Vreuls zien. Al jaren gebruikt Vreuls woorden uit het gedicht “Mnemosyne” van Hölderlin. Het gaat steeds om woorden uit dezelfde drie zinnen. Vanuit de betekenis van deze woorden komt Vreuls iedere keer tot andere vormen. De betekenis bepaalt de vorm. De tekst is niet altijd leesbaar in de tekeningen, maar soms dringt een betekenisvol woord zich nadrukkelijk op.

De titel van de tentoonstelling bij Metis-nl is op zich al programmatisch: ‘Zwischen den Linien steht dat Gesetz’. Vreuls gaat in zijn tekeningen uit van cirkels en punten. Er ontstaat een patroon, waarbij juist het gebied tussen de lijnen alle aandacht opeist en de betekenis bepaalt.

Charles Vreuls (1953) studeerde aan de Kunstacademie in Tilburg en aan de Rijksacademie in Amsterdam. Het werk van Vreuls bevindt zich in vele privé- en bedrijfscollecties waaronder: KPMG, Honeywell Amsterdam, ABN-Amro, AMC en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Den Haag. Ook maakt het werk van Vreuls deel uit van een aantal museumcollecties, zoals Teylers Museum Haarlem, Stedelijk Museum Zwolle, Museum het Valkhof in Nijmegen en museum van Bommel van Dam in Venlo.  Charles Vreuls exposeert vanaf 1981 in Amsterdam en in diverse andere steden in Nederland, België en Duitsland. Van 1990 tot 2012 was Vreuls verbonden aan Galerie Maria Chailloux.