Bigindicator

Brandgang ('fire corridor')

Event  |  Reviews  |  Comments
20121023065106-brandgang
© Courtesy of the Artist and ARCAM - Amsterdam Centre for Architecture
Brandgang ('fire corridor')

Prins Hendrikkade 600
1011 VX Amsterdam
Netherlands
October 26th, 2012 - November 17th, 2012
Opening: October 26th, 2012 5:30 PM - 7:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.arcam.nl
NEIGHBORHOOD:  
the Dykes
EMAIL:  
arcam@arcam.nl
PHONE:  
020 620 48 78
OPEN HOURS:  
Tuesday to Saturday, from 1 to 5 PM
TAGS:  
photography

DESCRIPTION

Exhibition of photographs taken by Herman Wouters in so called 'fire corridors' between Dutch row houses.


Van 26 oktober tot en met 17 november is op de Lage Kade bij ARCAM Brandgang te zien, een projectie van alledaagse stillevens, recent gefotografeerd door Herman Wouters in de gangen achter woonhuizen in verschillende steden in Nederland. Aanleiding voor Brandgang is de verschijning van de gelijknamige boekpublicatie, met een keuze uit de fotoreeks van Herman Wouters en een inleiding door Matt Dings. Het ontwerp van dit door Ando uitgegeven boek is verzorgd door Teun van der Heijden / Heijdens Karwei. Na opening van de tentoonstelling is het te koop voor € 24,90. 


Brandgang werpt licht op de kleine ingrepen waarmee mensen hun alledaagse leefomgeving markeren en vormgeven. In contrast met de gereguleerde en opgeruimde voorkant van het publieke domein geeft de achterkant daarvan iets heel anders te zien: de semi-publieke ruimte van de zogenaamde brandgang vormt een amalgaam van hele en halve oplossingen, ontsporingen, inventies en improvisaties. Bewoners geven deze ongeziene ruimte gewild of ongewild vorm door een knutselwerk van schrootjes, ruw beton en kippengaas, gecombineerd met sierlijk hang- en sluitwerk en nep-antieke lantaarns afkomstig van de bouwmarkt. Soms krijgt ook de woekerende natuur een kans. 

De biotoop van de brandgang is zowel algemeen herkenbaar als volstrekt authentiek. Daarnaast wordt de brandgang zeldzaam: in hedendaagse bouwprojecten wordt hij gemeden wegens gevoeligheid voor inbraak, overlast en criminaliteit, en bestaande brandgangen worden afgesloten met hekken. 

Bij de opening van de tentoonstelling, op vrijdag 26 oktober om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur), wordt het eerste exemplaar van de publicatie Brandgang aangeboden aan stadssocioloogLodewijk Brunt, emeritus hoogleraar Stedelijke Vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend is er een borrel, en gelegenheid tot het bekijken van projectie en publicatie.