Bigindicator

Mental Hospital

Event  |  Reviews  |  Comments
20121009071641-0160188petersen_a
© Courtesy of the Artist and Galerie Wouter van Leeuwen
Mental Hospital

Hazenstraat 27
1016 SM Amsterdam
Netherlands
October 20th, 2012 - November 24th, 2012
Opening: October 20th, 2012 4:00 PM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.woutervanleeuwen.com
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@woutervanleeuwen.com
OPEN HOURS:  
Thu-Sat 12-6
TAGS:  
photography

DESCRIPTION

Anders Petersen (Stockholm, 1944) voelt zich aangetrokken tot hen die vastzitten. Letterlijk en figuurlijk: achter tralies, in zichzelf, in het leven. Hij richt zijn camera op hen voor wie het bestaan geen uitzicht biedt: gevangenen, alcoholisten, ouden van dagen en geesteszieken. Zijn foto’s gaan over ontmoetingen, verlangens, gevoelens en over de dingen waar hij bang voor is. Petersen stelt vragen met de camera waarbij hij zich laat leiden door intuïtie. Hij is humanist met een oprecht geloof in mensen. Fotograferen is bij Petersen maar tien procent van het werk. De meeste tijd zit in het leggen van contacten, het winnen van vertrouwen, het afstemmen van wat hij doet.

Zijn grootste roem dankt Petersen aan het boek ‘Café Lehmitz’ uit 1978, over een café aan Hamburgs Reeperbahn waar souteneurs, prostituees en hun klandizie zich mengen met alcoholisten, transseksuelen en zakkenrollers. Voor ‘Fängelse’ (1984) fotografeerde Petersen in een zwaarbeveiligde gevangenis in Zweden.

‘Mental Hospital’ kostte Petersen drie jaar. Drie jaar van overleg met patiënten, met familie, met verpleegkundig personeel. Drie jaar van zitten, van praten, van kijken, van proberen te begrijpen. Van nagels knippen. Van haren wassen. Van onder de douche zetten. Van huisbezoek aan ouders en kinderen en van foto’s laten zien. En van zuiver van oordeel zijn. Waarbij Petersen het simpele principe hanteert: wij zijn allemaal familie en gelijk aan elkaar.