Bigindicator

Groeikracht van de natuur

Event  |  Reviews  |  Comments
20121003142728-image002
© Courtesy of the Artist and Galerie Roger Katwijk
Groeikracht van de natuur

Lange Leidsedwarsstraat 198-200
1017 NR Amsterdam
Netherlands
October 13th, 2012 - November 11th, 2012
Opening: October 13th, 2012 4:00 PM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.galerierogerkatwijk.nl
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@galerierogerkatwijk.nl
PHONE:  
+31 (0) 20 627 3808
OPEN HOURS:  
Wed-Sat 12-6; and by appointment
TAGS:  
sculpture

DESCRIPTION

Tussen half oktober en half november brengt galeriehouder Roger Katwijk een evenwichtige duo-expositie met ruimtelijk werk van de Nederlandse beeldhouwer Henny van der Meer en abstracte schilderijen van de Spaanse kunstenaar Jaume Amigó. Dit keer heeft Amigó zich vooral laten inspireren door de Spaanse en Marokkaanse natuur. Van der Meer’s objecten getuigen eveneens van een grote fascinatie voor natuurlijke fenomenen. Haar vakmanschap om minuscule stukjes ijzer zodanig te lassen en te transformeren dat het zware materiaal ijzer in een lichtvoetig, bijna zwevend beeld van bomen en takken wordt omgezet, is van een eenzame hoogte.    

 

Henny van der Meer (Honselersdijk, 1951)

Henny van der Meer bouwt haar beelden op uit duizenden kleine reepjes staal. Die worden stuk voor stuk uit een dunne staalplaat geknipt en met een fijn gevoel voor detail weer aan elkaar gelast. Daar waar de staalplaatjes dicht op elkaar staan, zie je stammetjes ontstaan. Daar waar de plaatjes wat verder uit elkaar liggen, ontstaan uitwaaierende vormen en vertakkingen. Zo knipt en snoeit Henny het ijzer en perst het daarna in vormen, die het groeiproces in de natuur op een prachtige wijze verbeelden: Zij laat bollen groeien waar bladeren uit ontkiemen, doet vertakkingen woekeren en verdichten, en snoeit het geheel weer terug in mooie rechte lijnen. Daarbij laat zij soms ook kleine stukjes land ontstaan. Uit die voedingsbodem zie je nieuwe loten ontspruiten en vertakkingen zich dwingend aandienen. Henny van der Meer ontwerpt haar eigen eilandjes met een bijzondere biotoop: een microkosmos waarin gedwaald kan worden. Ondanks de invloed van het menselijk handelen is de groeikracht van de natuur volgens Henny ongelooflijk groot.

In ‘83 beëindigde Henny van der Meer haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Werk van haar was regelmatig te zien in Galerie Roger Katwijk, en tijdens belangrijke groepstentoonstellingen. Daaronder een expositie in het Catharijne Convent (’97), in het Gorcums Museum ‘De taal van staal’ (’98), en niet te vergeten de expositie ‘Kunstfrühling BBK’ in Bremen (’05). De laatste keer dat zij haar werk in ons land liet zien, was in 2011 in Villa Maarheeze te Wassenaar. Ook dit jaar wordt het werk van Henny van der Meer door Roger Katwijk op PAN Amsterdam gebracht.