Bigindicator

Straw Fire

Event  |  Reviews  |  Comments
20121003142531-image003
© Courtesy of the Artist and Galerie Roger Katwijk
Straw Fire

Lange Leidsedwarsstraat 198-200
1017 NR Amsterdam
Netherlands
October 13th, 2012 - November 11th, 2012
Opening: October 13th, 2012 4:00 PM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.galerierogerkatwijk.nl
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@galerierogerkatwijk.nl
PHONE:  
+31 (0) 20 627 3808
OPEN HOURS:  
Wed-Sat 12-6; and by appointment

DESCRIPTION

Tussen half oktober en half november brengt galeriehouder Roger Katwijk een evenwichtige duo-expositie met ruimtelijk werk van de Nederlandse beeldhouwer Henny van der Meer en abstracte schilderijen van de Spaanse kunstenaar Jaume Amigó. Dit keer heeft Amigó zich vooral laten inspireren door de Spaanse en Marokkaanse natuur. Van der Meer’s objecten getuigen eveneens van een grote fascinatie voor natuurlijke fenomenen. Haar vakmanschap om minuscule stukjes ijzer zodanig te lassen en te transformeren dat het zware materiaal ijzer in een lichtvoetig, bijna zwevend beeld van bomen en takken wordt omgezet, is van een eenzame hoogte.    

Jaume Amigó (Barcelona, 1963)

De titel van zijn presentatie luidt ‘Straw Fire’ en verwijst naar de snelheid waarmee kortstondige zaken in de loop der tijd vervliegen: het strovuur brandt immers erg snel en verspreidt zich vliegensvlug. Onderwerp voor zijn meest recente schilderijen is dit keer vooral Marokko. Een land waar Amigó veel doorheen heeft gereisd en ook enkele werkperiodes heeft doorgebracht. Zo werkte hij afgelopen jaar als artist- in- residence in het Centre d’Art Contemporain in Essaouira. Vlakbij ligt het kustplaatsje Ifitry, waar hij lange wandelingen langs de kust maakte en inspiratie opdeed voor zijn nieuwe werk. De natuur blijkt zich elke dag weer te vernieuwen, maar de menselijke bik kan niet alles vangen. Dan begint de verbeelding te werken die Amigó in staat stelt het landschap aan te vullen en het panorama verder uit te bouwen in speciaal door hem ontwikkelde kleurengamma’s. Maar niet alleen het Marokkaanse, ook het Spaanse landschap heeft als onderwerp gediend voor deze nieuwe serie werken. En dan met name het landschap waar hij door het raam van zijn atelier zicht op heeft: diepe velden met tarwe, rondom steeneiken, amandel- en olijfbomen. Stuk voor stuk onderwerpen die zich lenen voor abstracte doeken waarin structuur, ritme en aandacht voor het materiaalgebruik de boventoon voeren.     


Jaume Amigó exposeerde zijn werk eerder op belangrijke plaatsen in onder andere Tokyo, Osaka, Chicago, Madrid en Barcelona. Hij nam diverse keren deel aan de kunstbeurs ARCO in Madrid. Zijn veelvoudige reizen door Japan en Marokko hebben grote invloed op zijn werk gehad. Ook maakte hij in 2002 een reis naar het Koninkrijk Mustang, waar hij site-specific interventies in het landschap pleegde. In juni 2012 nam hij  deel aan de 1 ère Biennale Internationale de Casablanca.