Bigindicator

Summer in the City '12

Event  |  Reviews  |  Comments
20120626180249-0156805shibata_t
© Courtesy of the Artist and Galerie Wouter van Leeuwen
20120627091226-001
Full Blossom, Chidoriga Fuchi, Tokyo © Toshio Enomoto
Summer in the City '12

Hazenstraat 27
1016 SM Amsterdam
Netherlands
June 30th, 2012 - July 28th, 2012
Opening: June 30th, 2012 4:00 PM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.woutervanleeuwen.com
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@woutervanleeuwen.com
OPEN HOURS:  
Thu-Sat 12-6
TAGS:  
photography

DESCRIPTION

Summer in the City ‘12”, de zomerexpositie van Galerie Wouter van Leeuwen, is gewijd aan de Japanse fotografen Toshio Enomoto, Asako Narahashi, Katsumi Omori en Toshio Shibata.

Toshio Enomoto
Toshio Enomoto (1947) fotografeert het liefst bij schemerlicht. Hij wordt aangetrokken door het vroege ochtenduur waarop een ijle lichtkrans iets onthult en het moment dat het ‘s avonds weer terugzinkt in het donker. Die ogenblikken herinneren hem aan het tijdelijke en de schoonheid van het vergankelijke. Het zijn tijdloze gebeurtenissen: druppels die na een regenbui aan de boomtakken bleven hangen en als kristallen blaadjes glinsteren in het tere ochtendlicht; een boom die zich majestueus spiegelt in een waterplas; regendruppels die in hun val bevroren lijken om voor altijd een glazen plafond tussen de boomtoppen te vormen; kersenbloesem die door de lenteregen slordig over de grond en in plassen is uitgestrooid. De foto’s van Enomoto zijn stuk voor stuk geheimzinnig en hebben een onderliggende, aan de Zen-traditie ontleende mystieke lading.

Asako Narahashi
Voor haar serie „Half awake and half asleep in the water” fotografeert Asako Narahashi (1959) met haar camera deels onder, deels boven zee- en zoetwater. Door de bijzondere plek die het water op de voorgrond inneemt, ontstaat een verstoord perspectief waarin objecten op het land hun vertrouwde proporties verliezen. Het levert vervreemdende beelden vanwege het ongebruikelijke standpunt: het water als veilige biotoop, het vasteland losgeslagen en bedreigend. Voor deze zomerpresentatie exposeert Narahashi beelden die ze bij Muiderberg en in de omgeving van Haarlem maakte.

Katsumi Omori
Met een paar roze balletjes, gekocht op een Mexicaanse markt, toog Katsumi Omori (1963) in de lente van 2011 naar Tsunami gebied Fukushima om de kersenbloesem te fotograferen. Gefilterd licht slaat een brug tussen wat je ziet en wat je niet kunt zien. Door de wereld door roze, doorzichtige balletjes te bekijken, probeert Omori met zijn beelden vragen op te roepen. Zijn motieven om foto’s te maken zijn drieledig: hij wil kijken naar wat er pal voor hem is; hij wil zowel vastleggen als achterlaten waar hij naar gekeken heeft; tezelfdertijd wil hij beetpakken wat hij niet kan zien.

Toshio Shibata
Toshio Shibata (1949) fotografeert grootschalige waterbouwkundige projecten in onbewoonde landschappen. Zijn foto’s tonen een indrukwekkend spanningsveld tussen natuurkrachten en menselijk ingrijpen. Daarbij vermijdt Shibata het in beeld brengen van directe referenties naar de menselijke maat. Als de volle omvang van wat zijn beelden laten zien tot de kijker is doorgedrongen, komt ook het besef dat de door de mens gebouwde civieltechnische constructies op gespannen voet staan met het ongecultiveerde landschap. Weliswaar nemen geconstrueerde en natuurlijke elementen elk een eigen plek in, maar de uitgestrektheid van het geheel maakt duidelijk hoe onverenigbaar die twee in wezen zijn.