Bigindicator

Vincent. The Van Gogh Museum in the Hermitage Amsterdam

Event  |  Reviews  |  Comments
20120608101545-vincent_van_gogh__1853-1890___zonnebloemen__1889__van_gogh_museum__amsterdam__vincent_van_gogh_stichting_
Sunflowers, 1889 © Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)
20120924192722-0
Almond Blossom, 1890 © Courtesy Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent Van Gogh Foundation)
20120924192956-00
The Yellow House (the street), 1888 © Courtesy Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent Van Gogh Foundation)
Vincent. The Van Gogh Museum in the Hermitage Amsterdam

Postbus 11675
1001 GR Amsterdam
Netherlands
September 29th, 2012 - April 25th, 2013
Opening: September 29th, 2012 10:00 AM - 5:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.hermitage.nl
NEIGHBORHOOD:  
Other (outside main areas)
EMAIL:  
mail@hermitage.nl
PHONE:  
020-5308755
OPEN HOURS:  
Sun-Sat 10-5
TAGS:  
works on paper

DESCRIPTION

From 29 September 2012 to 25 April 2013, the Van Gogh Museum presents Vincent. The Van Gogh Museum in the Hermitage Amsterdam. For seven months the museum will be closed due to major renovation work. During this time, much of the Van Gogh Museum collection will be relocated in the Hermitage Amsterdam, so the masterpieces by Van Gogh, including more than 75 paintings, selected letters and works on paper, will remain on view during the renovation.

Specifically for this occasion, the temporary display Vincent. The Van Gogh Museum in the Hermitage Amsterdam will be presented in the Keizersvleugel wing of the Hermitage. Visitors to the exhibition will follow Vincent van Gogh (1853-1890) on a personal quest into the heart of his artistic identity, with more than 75 paintings, selected letters, objects and works on paper. Many of Van Gogh’s major paintings will be on show, including Sunflowers, Almond blossom, The potato eaters and The yellow house, in surprising combinations of early and late works.

Van Gogh’s personal themes
Van Gogh was passionate and unconventional, constantly pursuing new goals. Sometimes he focused on elements of craft, such as technique or style, and sometimes on certain genres, such as portraits or landscapes. He developed his skills through study and experiment and by exploring themes of his own choosing, such as peasant life, portraits, self-portraits, colour, Japanese influences and nature. These personal themes form the organising principle of the Van Gogh Museum collection in the Hermitage Amsterdam. This gives the opportunity to experience Van Gogh’s famous paintings in a new way.

Magnificent overview of 19th-century art
The pieces selected for this temporary relocation will perfectly complement the Hermitage Amsterdam’s planned exhibition on the impressionists Impressionism: Sensation & Inspiration, Highlights from the Hermitage (16 June 2012 until 13 January 2013). Art lovers will be treated to a magnificent overview of 19th-century art by Van Gogh and his contemporaries, in this unique opportunity to experience Van Gogh’s works at a beautiful riverside location, in dialogue with the exceptional architecture of the Hermitage Amsterdam.

From Friday 29 March until Monday 1 April the Hermitage Amsterdam is open one hour longer. The presentation Vincent. The Van Gogh Museum in the Hermitage Amsterdam from 9 am to 6 pm.


Van 29 september 2012 tot en met 25 april 2013 is een groot deel van de collectie van het Van Gogh Museum te zien in de Hermitage Amsterdam onder de titel Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam. Eind september gaat het Van Gogh Museum aan het Museumplein zeven maanden dicht voor een ingrijpende renovatie om de conditie van het gebouw en de veiligheid van bezoekers en kunst ook op de langere termijn te kunnen blijven garanderen. De topstukken van Van Gogh, waaronder zo’n 75 schilderijen en een aantal werken op papier, blijven tijdens de verbouwing zichtbaar in de Hermitage Amsterdam.

Speciaal voor deze gelegenheid wordt in de Keizersvleugel van de Hermitage Amsterdam de presentatie Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdamingericht. Ruim 75 schilderijen, een selectie brieven, werken op papier en objecten worden zo tentoongesteld dat de persoonlijke zoektocht gevolgd kan worden van Vincent van Gogh (1853-1890) naar de kern van zijn kunstenaarschap. 

Veel favoriete schilderijen van Van Gogh, waaronder Zonnebloemen, Amandelbloesem, De aardappeleters en Het gele huis worden getoond in verrassende combinaties van vroegere en latere werken.

Thema’s van de kunstenaar
Eigenzinnig en gedreven stelde Van Gogh zich voortdurend nieuwe doelen: soms richtte hij zich op de schildertechnische kanten van het vak, zoals het effect van kleur of het creëren van een eigen stijl, soms op bepaalde onderwerpen, zoals moderne portretten of de grootse natuur. Het zijn deze eigen thema’s van de kunstenaar die vorm geven aan de presentatie van de collectie van het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam. Hierdoor kan op een nieuwe manier kennisgemaakt worden met Van Goghs eigen artistieke ontwikkeling.

Uniek overzicht van 19de-eeuwse schilderkunst
Het tijdelijke verblijf van het Van Gogh Museum aan de Amstel biedt een bijzondere ervaring. Niet alleen vanwege de presentatie van de collectie en de prachtige locatie, maar ook door de combinatie met de programmering en faciliteiten van de Hermitage Amsterdam. Met Vincent en de tentoonstelling Impressionisme: sensatie & inspiratie. Favorieten uit de Hermitage samen onder één dak ontstaat een prachtig overzicht van belangrijke negentiende-eeuwse schilderkunst van Van Gogh én zijn tijdgenoten. Een unieke kans om de werken van Van Gogh in een andere omgeving te ervaren, in dialoog met de bijzondere architectuur van de Hermitage Amsterdam!

Van vrijdag 29 maart tot en met maandag 1 april is de Hermitage Amsterdam een uur langer geopend voor publiek. De tentoonstelling Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam is open van 9–18 uur.