Bigindicator

Picturing Afghanistan: An evening with Simon Norfolk

Event  |  Reviews  |  Comments
20120511185442-norfolk3_topcaroussellandscape
A mine detection tea min Kabul with the German police officer who is training them, 2010 © Simon Norfolk
Picturing Afghanistan: An evening with Simon Norfolk

Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
Netherlands
May 22nd, 2012 7:30 PM - 9:00 PM

QUICK FACTS
EVENT TYPE:  
Artist talk
WEBSITE:  
http://www.foam.nl
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
foam@foam.nl
PHONE:  
+31 (0) 20 551 6500
OPEN HOURS:  
Sat-Wed 10-6; Thu-Fri 10-9
TAGS:  
Talk, photography
COST:  
€8,50, Supporters van Foam (Fan, Club, Fund) betalen €5,00 (inclusief entree voor het museum). In combinatie met een reservering voor het diner in het Foam Café (€12,50) is het kaartje gratis.

DESCRIPTION

Aanvang: 19.30 uur (deur open 19.00 uur)

Reservering: foam@foam.org

Op dinsdag 22 mei is fotograaf Simon Norfolk te gast in Foam. Op dit moment is zijn serie Cern te zien in The New York Times Magazine Photographs tentoonstelling. Norfolk vertelt over het werk dat hij in Afghanistan maakte. Foam Supporters kunnen zich nu exclusief voorinschrijven voor deze avond. 

Afghanistan wordt al sinds decennia verwoest door oorlog. De Sovjet-Unie, Muhajaheddin, Taliban, de Verenigde Staten en Europa spelen daar allemaal een rol in. In het dagelijks nieuws over Afghanistan ligt de nadruk op spectaculaire beelden van verwoesting en geweld. Norfolk gaat voorbij aan clichébeelden en kiest voor een andere benadering om het conflict te verbeelden.

In Afghanistan: Chronotopia (2002) laat Norfolk de gelaagdheid zien van de verwoestingen in het landschap die door de jaren heen zijn ontstaan. Norfolk fotografeert dit gedetailleerd, zonder de nadruk op bloederig geweld dat zo kenmerkend is voor foto's van Afghanistan.

Burke + Norfolk (2010) is het meest recente project dat Norfolk naar aanleiding van Afghanistan deed. In deze serie reageert hijop de Afghaanse oorlogsscenes van de 19e eeuwse fotograaf John Burke tegen de achtergrond van het hedendaagse conflict. Norfolk presenteert zijn foto's samen met de originele foto's van Burke.

Biografie
Simon Norfolk (Nigeria, 1963) studeerde filosofie en sociologie aan de Engelse universiteiten van Oxford en Bristol en werkte daarna jaren als persfotograaf. In de jaren negentig verlegde hij zijn focus naar landschapsfotografie. Inmiddels is hij bekend als fotograaf van 'battlefields'  en alles wat te maken heeft met oorlogvoeren. Het werk van Norfolk wordt gewaardeerd met solo- en groepstentoonstellingen over de hele wereld. Hij won gerenommeerde prijzen als de  ICP's Infinity Award en de World Press Award. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties van onder andere San Francisco Museum of Modern Art en The National Media Museum in Bradford.

Diner
Chef Brian Boucher van het Foam Café verzorgt vóór het programma speciaal op deze avond een bijzonder diner, met biologische producten vers van de markt. Ook zijn er vegetarische opties. Een hoofdgerecht kost €12,50. Ook na afloop van het programma blijft het Foam Café open.

Reserveren
Kaarten kosten €8,50. Supporters van Foam (Fan, Club, Fund) betalen €5,00 (inclusief entree). Komt u dineren vooraf, dan is het kaartje gratis. Deze avond is in principe exclusief voor Foam Supporters en hun gasten. Pas als er na de voorinschrijfperiode plekken over zijn, gaan deze in de openbare verkoop.
Voor reserveringen kunt u contact opnemen met eric@foam.org (aub melden of u ook wilt dineren).

De tentoonstelling The New York Times Magazine Photographs is te zien t/m 30 mei 2012. Dagelijks geopend van 10.00-18.00 uur. Donderdag en vrijdag van 10.00-21.00 uur.