Bigindicator

Street View Portraits

Event  |  Reviews  |  Comments
20120510023332-0154356wolf_m
SVP # 01 © Courtesy of the Artist and Galerie Wouter van Leeuwen
Street View Portraits

Hazenstraat 27
1016 SM Amsterdam
Netherlands
May 19th, 2012 - June 23rd, 2012
Opening: May 19th, 2012 4:00 PM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.woutervanleeuwen.com
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@woutervanleeuwen.com
OPEN HOURS:  
Thu-Sat 12-6
TAGS:  
portraits, photography

DESCRIPTION

Michael Wolf will be present at the Opening

Michael Wolf (1954) observeert de complexiteit van de grootsteedse samenleving met nieuwsgierige distantie, waarbij hij vragen stelt over privacy, voyeurisme en de dubbele moraal ten aanzien van het fotograferen in de openbare ruimte. Van Michael Wolf presenteert Galerie Wouter van Leeuwen: Street View Portraits.


De verborgen camera is overal. Zonder instemming of medeweten worden onze bewegingen in de openbare ruimte geregistreerd. Onze straten en huizen staan op Google Street View. Het is heel goed mogelijk dat wijzelf er ook op te herkennen zijn.
Fotograferen in de openbare ruimte. De dubbelhartigheid waarmee we daarmee omgaan is hoogst merkwaardig. Waar het de particulier in toenemende mate verboden wordt, krijgt Big Brother steeds meer ruimte. Aan de ene kant onzichtbare beveiligingscamera’s en Google Street View, aan de andere kant de aan beperkende regels gebonden fotograaf.

Wolf begon ooit met het fotograferen van de nieuwbouw in explosief groeiende steden, het moderne verdichte bouwen. In ondermeer Hongkong en Chicago registreerde hij de eindeloos repeterende gevelpatronen van horizontale en verticale lijnen met een telelens, die het beeld plat trekt waardoor alle gevoel van dimensies verdwijnt. Nergens een horizon, noch voor- of achtergrond zodat het onmogelijk is je een voorstelling van de schaal te vormen. ‘No-exit’-composities, noemt Wolf die beelden. Toen hij zo’n foto onder het vergrootglas aan een kwaliteitscontrole onderwierp, zag hij achter een van de ramen een silhouet. Inzoomend, het fragment steeds verder uitvergrotend - zoals de fotograaf in Antonioni’s film Blow-Up - bleek een man zijn middelvinger naar hem op te steken.

Op dezelfde wijze onderwierp Wolf de beelden van Google Street View aan een minutieus onderzoek. Met microscopische precisie bekeek Wolf de foto’s van straten in diverse steden en stelde daar vervolgens tentoonstellingen en boeken uit samen. Vijf series produceerde hij al: Paris Street View (2009), Street View Manhattan (2010), Street View: A Series of Unfortunate Events (2010), Fuck You Google Street View (2011) en dan nu Street View Portraits.

Wolf maakt foto’s van het beeldscherm. Hij herfotografeert, zonder dit te verhullen. Het beeldschermraster, zelfs de pointer van de muis neemt hij voor lief. Street View Portraits is een boeiende reeks portretten, tot in het extreme uitvergroot. Vertekend, door pixels en beeldlijnen tot geometrische figuren gedeformeerd. We zien rasters waarin met enige moeite de contouren van een man, vrouw of kind zijn te herkennen. Het zijn beelden die onze voyeuristische behoeften bevredigen en ons tezelfdertijd onvoldaan achterlaten. Irritant en fascinerend tegelijk. Dubbelhartigheid in optima forma.