Bigindicator

Profession: Conflict photographer. An evening with Stanley Greene

Event  |  Reviews  |  Comments
20120128191831-black_passport_stanley_greene_noor_01_topcaroussellandscape
© Courtesy of the Artist and Foam - Fotografie Museum
Profession: Conflict photographer. An evening with Stanley Greene

Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
Netherlands
February 3rd, 2012 7:30 PM - 9:00 PM

QUICK FACTS
EVENT TYPE:  
Artist talk
WEBSITE:  
http://www.foam.nl
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
foam@foam.nl
PHONE:  
+31 (0) 20 551 6500
OPEN HOURS:  
Sat-Wed 10-6; Thu-Fri 10-9
TAGS:  
Talk, photography
COST:  
Kaarten en reserveringen: € 8,50, Supporters van Foam (Fan, Club, Fund) betalen € 5,00 (inclusief entree voor het museum).

DESCRIPTION

Beroep: conflictfotograaf. Een avond met Stanley Greene, Teun van der Heijden en Arnold Karskens

Met: Stanley Greene, Teun van der Heijden en Arnold Karskens
Datum: vrijdag 3 februari 2012
Locatie: Foam
Taal: Engels
Zaal open: 19.15 uur (voorafgaand is er gelegenheid om de tentoonstelling Black Passport van Stanley Greene te bezoeken)
Start: 19.30 uur
Kaarten en reserveringen: € 8,50, Supporters van Foam (Fan, Club, Fund) betalen
€ 5,00 (inclusief entree voor het museum).

Foam organiseert op vrijdag 3 februari de avond Beroep: conflictfotograaf naar aanleiding van de tentoonstelling van Stanley Greene Black Passport (t/m 5 februari in Foam te zien).

Waarom kiest iemand ervoor steeds opnieuw geconfronteerd te worden met dood en misère? Is het een vlucht voor de dagelijkse realiteit en een hang naar avontuur? Of is de oorlogsfotograaf een idealist? Hoe is de beeldvorming bij het grote publiek, is de oorlogsfotograaf de popster van deze tijd of is hij een jaknikker die veilig 'embedded' meereist? Wat is de perceptie bij het grote publiek en hoe ervaren oorlogsfotografen dit zelf?

Teun van der Heijden maakte samen met conflictfotograaf Stanley Greene het boek Black Passport en raakte gefascineerd door de persoon Stanley Greene. Hij vertelt waarom. Daarna is er een uitgebreid interview met Greene over zijn werk en zijn dilemma's. Vervolgens vertelt Arnold Karskens, Nederland's bekendste oorlogsverslaggever, over zijn ervaringen.

Na afloop van het programma blijft het Foam Café open.

Reserveren:
Kaarten kosten € 8,50. Supporters van Foam (Fan, Club, Fund) betalen € 5,00. Dit is inclusief entree. Deze avond is in principe exclusief voor Foam Supporters en hun gasten. Pas als er na de voorinschrijf periode plekken over zijn, gaan deze in de publieke verkoop.

Voor reserveringen kunt u contact opnemen met eric[at]foam.org

Stanley Greene - Black Passport is t/m 5 februari in Foam te zien.

Stanley Greene (www.noorimages.com) heeft gefotografeerd in de voormalige Sovjet Unie, Centraal Amerika, Azie en in het Midden-Oosten. Zijn werk verscheen onder andere in Newsweek, New York Times Magazine, Stern en Paris Match. Hij won verschillende World Press Awards en in 2004 de W. Eugene Smith Award. In 2004 verscheen zijn boek Open Wound: Chechnya 1994-2003 en in 2009 Black Passport. Greene is één van de oprichters van het in Amsterdam gevestigde internationale fotoagentschap NOOR.

Arnold Karskens (www.arnoldkarskens.com) is onderzoeksjournalist en oorlogsverslaggever. Hij werkte als freelancer maar ook voor Nieuwe Revu en momenteel voor De Pers. Hij bezocht talrijke conflictgebieden waaronder veelvuldig Irak en Afghanistan.

Teun van der Heijden (http://www.heijdenskarwei.com/) is grafisch ontwerper en werkt al tientallen jaren samen met World Press Photo en met gerenommeerde internationale fotografen.  Van der Heijden is de samensteller en ontwerper van Stanley Greenes boek Black Passport  en hij werkte nauw samen met Foam voor de gelijknamige tentoonstelling.

Foam wordt ondersteund door de VandenEnde Foundation, de Bankgiro Loterij en De Brauw Blackstone