Bigindicator

Draw the Line

Event  |  Reviews  |  Comments
20120118181540-1
Fragment of 'The Line', 1954 © Courtesy of ARCAM - Amsterdam Centre for Architecture
Draw the Line

Prins Hendrikkade 600
1011 VX Amsterdam
Netherlands
February 3rd, 2012 - March 3rd, 2012
Opening: January 27th, 2012 5:15 PM - 7:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.arcam.nl
NEIGHBORHOOD:  
the Dykes
EMAIL:  
arcam@arcam.nl
PHONE:  
020 620 48 78
OPEN HOURS:  
Tuesday to Saturday, from 1 to 5 PM

DESCRIPTION

The Academie van Bouwkunst Amsterdam-winter term 2012, the working title being 'Draw the Line’, challenges students to draw a line through town and country. The winter term is organized in the form of a contest; with competing teams, a critical jury and a real prize.

The exact task and the winning price is announced at the start of the project at 23 January. In two intensive weeks, interdisciplinary teams will work on intelligent and imaginative visions of a current design project.

The results will be on show at ARCAM for a month.


De Academie van Bouwkunst Amsterdam-winterterm 2012 heeft als werktitel 'Draw the Line' en daagt studenten uit om een lijn te trekken door stad en land. De winterterm is georganiseerd in de vorm van een prijsvraag; met concurrerende teams, een kritische jury en een heuse prijs.

De exacte opgave en de te winnen prijs worden bij de start van het project op 23 januari bekend gemaakt. In daaropvolgende twee intensieve weken wordt er in interdisciplinaire teams gewerkt aan intelligente en tot de verbeelding sprekende visies op een actuele ontwerpopgave. De resultaten worden een maand lang tentoongesteld bij ARCAM.

an Amsterdam naar Almere en terug

De Academie voor Bouwkunst organiseert in het begin van 2012 voor haar derdejaars studenten de Winterterm 'Draw the Line'. Studenten worden uitgedaagd een lijn te trekken door stad en land. De winterterm is georganiseerd in de vorm van een prijsvraag, met concurrerende teams, een jury - o.l.v. lector 'Design in Urbanism' Ton Schaap - en een prijs. 

De opgave 
De studenten hebben de opgave gekregen om in een periode van twee weken een ontwerp te maken voor de IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere. Zo'n verbinding scheidt punten of gebieden evenzeer als ze andere verbindt. De beste infrastructuur verbindt in alle richtingen. Een metrolijn over het IJmeer verbindt Almere met Amsterdam, maar scheidt het IJmeer in twee halve meren - of toch niet? Moet het dan een tunnel worden, of is een brug te ontwerpen die beide steden verbindt en het IJmeer heel laat? Vrijdag 3 februari leveren de tien teams hun plannen in, bestaande uit: een tracéontwerp, een architectonisch ontwerp van de verbinding en een uitwerking van de aanlanding in Almere. 

In twee weken tijd werken de studenten intensief aan de plannen en worden bijgestaan door diverse consultants, zoals: Patricia Bijvoet (DRO Amsterdam), Boris Hocks (Posad), Marloes Huijsmans, (Movares), Ellen Marcusse (EM Studio), Edwin Megens (Movares), Ton Schaap (DRO Amsterdam), Maike van Stiphout (DS Landschapsarchitecten), Wilfriend van Winden (WAM architecten) en Moshé Zwarts (ex Zwarts en Jansma). 

Expositie en prijsuitreiking 
Alle ingediende plannen worden opgenomen in een expositie, die te zien is bij ARCAM vanaf 3 februari tot en met 3 maart. De prijsuitreiking vindt plaats bij op vrijdag 3 februari om 17.15 uur. 
Wethouders Adri Duivesteijn (Almere) en Maarten van Poelgeest zullen tijdens de opening reflecteren op het ingezonden werk. 

De expositie reist vervolgens naar cASLa in Almere, en is daar te zien van 16 maart tot 21 april.