Bigindicator

Tables of Power

Event  |  Reviews  |  Comments
20111115061634-0146253hassink_j
BNP Paribas , 1966 © Courtesy of the Artist and Galerie Wouter van Leeuwen
20111115061729-0146256hassink_j
Total, 1966 © Courtesy of the Artist and Galerie Wouter van Leeuwen
Tables of Power

Hazenstraat 27
1016 SM Amsterdam
Netherlands
November 26th, 2011 - December 31st, 2011
Opening: November 26th, 2011 4:00 PM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.woutervanleeuwen.com
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@woutervanleeuwen.com
OPEN HOURS:  
Thu-Sat 12-6
TAGS:  
photography, conceptual

DESCRIPTION

Voor haar project “The Table of Power” fotografeerde Jacqueline Hassink (1966) de vergadertafels van de veertig grootste multinationals in Europa. Die foto’s brengen ons in het hart van de ondernemingen, op plekken waar belangrijke en verdragende beslissingen genomen worden. Het zijn plekken van aanzien en gewicht, wat versterkt wordt door de kwaliteit van het meubilair, dat vaak kostbaar maatwerk is. Beladen plekken ook, waar vaak tot in de kleine uurtjes vergaderd is - en wordt - om het economische tij het hoofd te bieden.

In een mengeling van fotografie en conceptuele kunst brengt Hassink op nauwkeurige, bijna wetenschappelijke wijze de economische globalisering van onze samenleving in kaart. De vergadertafels zijn vastgelegd op een moment dat ze niet in gebruik waren, de stoelen keurig aangeschoven. Geanonimiseerde symbolen van macht en verregaande beslissingsbevoegdheid.

In februari 1996 publiceerde Hassink het boek ‘The Table of Power ’. Het had de grootte en uitstraling van een paspoort. Een knipoog naar het feit dat zij zich telkens had moeten legitimeren, voor een multinational haar tot de vergaderzaal toe wilde laten.

Voorjaar 2009 ontstond het idee om een vervolg aan de serie te geven. Hassink was nieuwsgierig naar de veranderingen in het economisch landschap als gevolg van de financiële crisis. Lehman Brothers was failliet, Freddie Mac en Fannie Mae konden slechts met overheidssteun overeind blijven, General Motors was langs de rand van het faillissement gegaan. De economische crisis raakte inmiddels de hele wereld.

Voor de eerste reeks “The Table of Power” maakte Hassink gebruik van Fortune’s Global 500 uit 1995, voor de tweede reeks van Fortune’s Global 500 uit 2009.
Vragen die Hassink bezig hielden: zaten de bedrijven uit de eerste editie van “The Table of Power” nog altijd in Fortune’s? Wie waren de nieuwkomers? Welke steden huisvestten de grootste ondernemingen? Hoe verhield Europa zich inmiddels tot Azië en Noord-Amerika?

Vanwege hun prominente rol in de financiële crisis, wilde Hassink ook banken en financiële instellingen in “The Table of Power 2” opnemen. Elf van hen weigerden, 29 stemden ten slotte in. Die toestemming liet twee maanden tot een jaar op zich wachten. Uiteindelijk wilden van de banken HSBC, de Royal Bank of Schotland, Crédit Agricole en Deutsche Bank niet meewerken. ING Groep, Dexia, BNP Paribas, Banco Santander en UniCredit wel.

Drie ondernemingen figureren in zowel “The Table of Power’ 1 als 2: Volkswagen, Eni en Siemens. Maar dan wel alle drie met compleet nieuw ingerichte boardrooms.

 De kunstenaar zal tijdens de opening aanwezig zijn.