Bigindicator

Nieuwe werken

Event  |  Reviews  |  Comments
20111005080101-image005
JK 414 40x44 X11cm © Courtesy of the Artist and Galerie Roger Katwijk
Nieuwe werken

Lange Leidsedwarsstraat 198-200
1017 NR Amsterdam
Netherlands
October 15th, 2011 - November 12th, 2011
Opening: October 15th, 2011 4:00 PM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.galerierogerkatwijk.nl
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@galerierogerkatwijk.nl
PHONE:  
+31 (0) 20 627 3808
OPEN HOURS:  
Wed-Sat 12-6; and by appointment
TAGS:  
works on paper

DESCRIPTION

Het werk op papier van Jae Ko en de schilderingen met bijenwas van Sybille Pattscheck leveren een spannende, minimalistische combinatie op. Daarin zijn kleur, structuur en lichtval belangrijke elementen. Bij Jae Ko is er daarnaast sprake van een intrigerende vormentaal die volledig op zichzelf staat. Beide kunstenaars besteden in hun werk veel aandacht aan het materiaalgebruik. Dat levert verfijnde structuren op die de kijker dwingen om het subtiele lijnen- en kleurenspel in deze werken aan een grondig onderzoek te onderwerpen. 

 
Jae Ko (Pyongtaek- Zuid Korea, 1961)
De uit Zuid-Korea afkomstige Jae Ko maakt driedimensionale objecten van papier. Het basismateriaal bestaat uit allerlei verschillende papierrollen waaronder papier voor rekenmachines en kassa’s, crêpepapier en andere soorten opgerold papier. Het papier wordt door haar vele malen in en uit gerold totdat het een bruikbare structuur heeft. Vervolgens maakt Jea Ko een tekening van het object op ware grootte. Daarna gaat ze aan de slag met het papier en drenkt het in water, sumi-inkt en andere inkten. De uitzetting van het papier stuurt zij zodanig dat zij daarmee in staat is symmetrische of spiegelsymmetrische vormen te maken. Haar voorkeur gaat daarbij uit naar voluten, spiralen en andere gedraaide vormen die naar het midden neigen. Het kleurgebruik neigt naar zwarttinten, al gebruikt zij ook vaak rode, gele en blauwe inkten. Recentelijk zijn haar objecten ook in blauw- en groentinten die in elkaar overlopen.

Jae Ko kreeg haar opleiding aan de Tokyo Art School en de Wako University in Tokio. In ’98 verhuisde zij naar de VS waar ze haar Master of Fine Arts diploma behaalde aan het Maryland College of Art in Baltimore. Zij exposeert haar werk sinds een tiental jaren op toonaangevende plaatsen in de Japan, Canada en de VS. Zo bracht zij in de Phillips Collection te Washington DC de installatie Force of Nature: een opeenstapeling van honderden in elkaar gezakte rollen papier tegen de muur van het museum. 


Sybille Pattscheck (Wesel- Duitsland, 1958)
In het werk van deze Duitse kunstenaar draait het om de waarneming van licht, ruimte en kleur, en om de vluchtigheid en instabiliteit van deze drie elementen. 

De nieuwe serie werken die zij nu in Galerie Roger Katwijk laat zien, draagt de titel Coloured rain. Op een dun transparant oppervlak van plexiglas zijn zachtgekleurde banen van bijenwas en pigmenten naast elkaar aangebracht; ze lijken op de ondergrond te zweven. Als je goed kijkt kun je zelfs de afzonderlijke penseelstreken zien. In dit meest recente werk valt vooral een soort bewegingsenergie op, bovenop de gebruikelijke luciditeit die je normaal in haar werk aantreft. Pattscheck vergelijkt de ervaring van het kijken naar haar nieuwe werk met het bekijken van een blauwe hemel, die in een oogwenk kan verkleuren naar rose of violet. Dat de in verschillende kleuren uitgevoerde banen vlak naast of over elkaar liggen, is mede debet aan dit effect.

Sybille Pattscheck kreeg haar opleiding aan de Kunstacademie in Münster
en nam daarna deel aan diverse belangrijke exposities in Duitsland. Ook verwierf zij internationale bekendheid met tentoonstellingen in Bombay, Tsjechië, Zwitserland, Budapest en New York. Haar werk werd eerder door Galerie Roger Katwijk op de kunstbeurzen Art Amsterdam en Art Rotterdam gebracht. Begin 2011 nam Sybille deel aan de Grosse Kunstausstellung Düsseldorf, een groots opgezette kunstmanifestatie die op verscheidene plekken in die stad plaatsvond.