Bigindicator

Hedendaags Klassiek

Event  |  Reviews  |  Comments
20110923104536-polhuis150
© Courtesy of Allard Pierson Museum
Hedendaags Klassiek

Oude Turfmarkt 127
Amsterdam
Netherlands
June 24th, 2011 - October 17th, 2011

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.allardpiersonmuseum.nl/englis...
NEIGHBORHOOD:  
Museum Area
EMAIL:  
allard.pierson.museum@uva.nl
PHONE:  
+ 31 (0)20 52 52 556
OPEN HOURS:  
Tue-Fri 10-5; Sat-Sun 1-5; Closed on the first of January, Easter Sunday, 30th of April (Queen's Day), Whit Sunday, Christmas Day
TAGS:  
music

DESCRIPTION

De tentoonstelling hedendaags klassiek is het resultaat van een uniek vijfjarig samenwerkingsverband tussen het Allard Pierson Museum, de Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum, de Stichting Beeldende Kunst (SBK) in Amsterdam en de Graffiekdrukkerij. Onder de titel Goden, Graven en kunstenaars lieten 55 hedendaags kunstenaars zich inspireren door de collectie klassieke oudheden van het Allard Pierson Museum.

Tentoonstelling
De klassieke oudheid heeft kunstenaars door de eeuwen heen geïnspireerd tot het maken van de mooiste en inmiddels beroemde kunstwerken. Ook deze groep kunstenaars liet zich inspireren door de klassieke oudheid. De collecties van het Allard Pierson Museum dienden hierbij als muze voor het maken van een linoleumprent. Maar niet alleen objecten, ook klassieke mythen en verhalen en het museumgebouw in al zijn facetten zijn terug te vinden als inspiratiebron in de werken. De linoleumprenten werken op hun beurt ook inspirerend, omdat door de ogen van de kunstenaars de collecties van het museum eveneens in een nieuw licht bekeken kunnen worden. Door de grafische weergave van de museale objecten worden details zichtbaar die in eerste instantie niet opvallen. Kleursamenstellingen geven objecten een dynamisch karakter.
Een tentoonstelling waarin klassiek en hedendaags samen komen.

hedendaags klassiek toont alle 55 linoleumprenten van de kunstenaars in combinatie met enkele voorwerpen die als inspiratiebron dienden. Van 24 juni t/m 17 oktober 2011 is de tentoonstelling te bezichtigen in de gang op de benedenverdieping van het Allard Pierson Museum en in de doorgang tussen het museum en de Bijzondere Collecties.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus hedendaags klassiek (SBK Kunstuitleen, Amsterdam, 2011) met een verrassend inleiding door Atte Jongstra (1956) gerenommeerd essayist, literair criticus en journalist. De catalogus is te koop in de museumwinkel.