Bigindicator

The End of History…and the Return of History Painting

Event  |  Reviews  |  Comments
20110109235440-verlato_enduring_freedom
Enduring Freedom, , 2003 Oil On Canvas 250 X 270 Cm. © Private collection, Padua, Italy
The End of History…and the Return of History Painting

Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
Netherlands
January 30th, 2011 - May 8th, 2011
Opening: January 30th, 2011 3:00 PM - 5:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.mmkarnhem.nl
NEIGHBORHOOD:  
Other (outside main areas)
EMAIL:  
info@mmkarnhem.nl
PHONE:  
+31(0)26 30 31 400
OPEN HOURS:  
Tuesday – Sunday and holidays 11 a.m. – 5 p.m.

DESCRIPTION

Een radicale herinterpretatie van de klassieke historiestukken uit de kunstgeschiedenis gekoppeld aan de actualiteit, dat is waar de tentoonstelling The End of History…and the Return of History Painting over gaat. Geen taferelen van nationale eenheid of trots, waarmee het genre vroeger vol zat, maar juist de vreselijke gevolgen van nationalisme, patriottisme, guerrilla’s, terreur en oorlogen worden verbeeld. Daarbij wordt met een kritische blik gekeken naar de manier waarop de massamedia deze onderwerpen belichten en zo onze beeldvorming sturen. De ‘snelle’ media blijken schatplichtig aan de grote tradities in de schilderkunst. Omgekeerd maakt het historiestuk 2.0 analytisch gebruik van deze vluchtige beeldcultuur.

De Spaanse gastcurator Paco Barragán, samensteller van de tentoonstelling, signaleert een nieuwe lichting kunstenaars die het historiestuk, verdrongen door nieuwe media als fotografie, televisie en internet, van nieuwe waarde en betekenis voorziet. ‘In de hedendaagse samenleving heeft een beeld vaak een levensduur van enkele seconden. De langere levensduur van de schilderkunst in combinatie met haar statische directheid, stelt ons tenminste voor de vraag hoe en waaróm we bepaalde beelden bekijken’, aldus Barragán.

 

De tentoonstelIing omvat ruim tachtig werken van zeventien internationale kunstenaars, onder wie Tomás Espina, Maryam Najd, Ronald Ophuis en Nicola Verlato. Verlato’s (Verona, Italië 1965 ) neorealistische stijl herinnert aan de classicistische schilderkunst. Een alledaags tafereel, zoals soldaten die een vliegtuig in- of uitladen, lijkt in zijn werk op een heroïsche scène uit de hoogbarok. Tegelijkertijd roept de dramatiek het effect op van een apocalyptische videogame. De rauwe realistische werken van Ronald Ophuis (Hengelo 1968) herinneren aan de historieschilderkunst, de Bijbelse in het bijzonder. Zijn oorlogsscènes (bijvoorbeeld van Srebrenica  en schilderijen over Birkenau) roepen heftige reacties op bij de toeschouwer. Maryam Najd (Teheran, Iran 1965) laat beelden uit de massamedia verdwijnen onder een waas van vele lagen verf. Naar aanleiding van de recente demonstraties tegen het regime in Iran, maakte Najd de serie Masquerade (2009), waarin de sluier en het masker verschijnen als middelen waarmee individuen zich vermommen en verschuilen. Miguel Aguirre (Lima, Peru 1973) hoopt met zijn werk, onder andere over personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in terreuraanslagen en oorlogen, tegenwicht te bieden aan de apathische houding ten aanzien van de overvloed aan mediabeelden. “Omdat de meesten van ons geen getuigen maar passieve toeschouwers zijn van de Geschiedenis, juist omdat we niet rechtstreeks maar vaak alleen via beelden van anderen zien wat er gebeurt in de wereld, is het noodzakelijk ze kritisch te bejegenen.”

De titel The End of History, verwijst naar een essay van Francis Fukuyama, waarin hij in 1989 – na de val van de Berlijnse muur- stelde dat er een einde gekomen zou zijn aan de grote wereldideologieën, de zogenaamde Grote Verhalen, en daarmee aan de geschiedenis zelf. ‘Het einde van de geschiedenis’ betekende echter niet het einde van tegenstellingen, oorlogen en geweld, zoals ook Fukuyama opmerkte. Net zomin als de Grote verhalen ten einde gekomen zijn is ook (de geschiedenis van) de schilderkunst niet dood. Zij blijft zichzelf vernieuwen zoals blijkt uit de wedergeboorte van de historieschilderkunst, The Return of History Painting.