Bigindicator

Blue Devil

Event  |  Reviews  |  Comments
20101014203452-blue_devil
Blue Devil © Courtesy of the Artist and Metis_NL
20101014203651-last_thinker_6856
Last Thinker © Courtesy of the Artist and Metis_NL
Blue Devil

Lijnbaansgracht 316
1017 WZ Amsterdam
Netherlands
October 8th, 2010 - November 13th, 2010

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.metis-nl.com
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@metis-nl.com
PHONE:  
+31206389863
OPEN HOURS:  
Wed-Sat 1-6; or by appointment
TAGS:  
collage, sculpture

DESCRIPTION

Blue Devil’ is de eerste tentoonstelling van Remy Jungerman en Folkert de Jong bij Metis-nl.  Hoewel er overeenkomsten in het werk van beide kunstenaars vallen  te ontdekken, toont deze tentoonstelling vooral de verschillen.

Blue Devil is de naam van een van de collages van Remy Jungerman. Het silhouet van een duivel - zeker, want de horens zijn duidelijk zichtbaar -  is drie keer afgebeeld. Remy Jungerman onderzoekt in zijn werk de plaats en vorm van religie en religieuze afbeeldingen.  Hierin speelt het Wintigeloof (vanuit Afrika met de slaven meegekomen, naar het Caribische gebied) voor de in Suriname geboren kunstenaar een belangrijke rol. Remy Jungerman maakt  zijn eigen altaar met verwijzingen naar Bakru’s (bosgeesten) en Apuku (een Winti), en de bij die rituelen gebruikte stoffen en attributen. De stoffen verwijzen in zijn werk naar de  kleurvlakken in modernistische schilderkunst (Mondriaan). Dit wordt versterkt door het lijnenspel van een strak grid van houten latten als dragers van flesjes (voor het plengoffer?) of zijn  ‘verwesterde’ Bakru’s .In zijn collages verwerkt hij foto’s van zijn eerdere werken of door hem gemaakte foto’s, slechts zelden hergebruikt hij materiaal van ‘anderen’.

Met het werk van Folkert de Jong heeft het werk van Remy Jungerman de omgang met de materie, het collageachtige assembleren van beelden, betekenis, codes en symbolen gemeen. Daarnaast zijn het engagement en het refereren naar de (kunst) geschiedenis bij beide kunstenaars belangrijke elementen.

Bij Remy Jungerman krijgen de assemblages de vorm van een persoonlijk altaar, het resultaat van de zoektocht naar zijn sociaal-culturele afkomst. Folkert de Jong’s beelden, samengesteld uit verschillende, soms vaker terugkerende onderdelen zijn eerder monumenten, zakelijker van aard omdat ze meer verwijzen naar algemene, collectieve waarden en geschiedenis.