Bigindicator

The Temporary Stedelijk at the Stedelijk Museum

Event  |  Reviews  |  Comments
Stedelijk_gevel
Stedelijk Museum is closed now, but will open temporarily from August 28, 2010 © Courtesy of Stedelijk Museum
The Temporary Stedelijk at the Stedelijk Museum
Curated by: Ann Goldstein

Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
Netherlands
August 28th, 2010 - January 9th, 2011

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.stedelijk.nl
NEIGHBORHOOD:  
Museum Area
EMAIL:  
info@stedelijk.nl
PHONE:  
+31(0) 20 5732.911
OPEN HOURS:  
Sat-Thu 10-6; Fri 10-10
TAGS:  
special events, Program

DESCRIPTION

The Temporary Stedelijk at the Stedelijk Museum
to open August 28, 2010

While looking forward to the grand reopening of its fully-renovated and expanded facilities, the Stedelijk Museum is planning The Temporary Stedelijk as an exceptional, short-term use of the museum’s historical building in 2010, the 115th anniversary of the institution. The City of Amsterdam, the commissioner of the ongoing renovation and expansion of the Stedelijk Museum facilities, has generously granted the museum temporary right of use of the historic building for a special temporary program organized by the museum from 28 August 2010 – January 2011 prior to the completion of the construction and preparations for the grand reopening.

The Temporary Stedelijk offers a remarkable opportunity to welcome the people of Amsterdam back “home,” as well as to engage national and international audiences through an extraordinary, innovative program of contemporary art and design in the museum’s historic building. The Temporary Stedelijk is inspired by the unique conditions of the museum's interior spaces at this moment before the conclusion of the stunning renovation of the historical building by Benthem Crouwel. In what will be an unexpected and distinctive use of the museum's galleries before they are ultimately devoted to the presentation of the renowned collection of modern and contemporary art and design, The Temporary Stedelijk will make use of the entire building for a compelling program of art, education programs, and special events.

Led by Ann Goldstein, director of the Stedelijk Museum, the museum staff is currently preparing this unique, temporary program.

Ann Goldstein: “While we anticipate the grand reopening, this is a fantastic opportunity for art and people to meet once again at the Stedelijk Museum. The Temporary Stedelijk is a one-time occasion to use the building in an extraordinary and memorable way. We are very pleased that the City of Amsterdam has granted us the opportunity to bring art and life back to the Stedelijk Museum.”

 


 

The Temporary Stedelijk at the Stedelijk Museum
open vanaf 28 augustus 2010

Terwijl de nieuwbouw van het museum het komende jaar in stadia verrijst, nadert de restauratie van het historische gebouw zijn voltooiing. Het Stedelijk grijpt dit bijzondere punt in de geschiedenis aan om de ‘oudbouw’ tijdelijk open te stellen voor publiek, met een programma van tentoonstellingen, educatieve activiteiten en evenementen.

Directeur Ann Goldstein brengt van 28 augustus 2010 t/m 9 januari 2011 met The Temporary Stedelijk kunst, kunstenaars en publiek weer terug in het museum met een programma dat geïnspireerd is door het nog onvoltooide gebouw.

Tijdens The Temporary Stedelijk zijn de museumzalen, gerenoveerd door Benthem Crouwel Architekten, het decor voor verschillende tentoonstellingen van hedendaagse kunst. De twee voornaamste tentoonstellingen zijn: Taking Place, waarbij speciaal geselecteerde werken van hedendaagse kunstenaars gepresenteerd worden in diverse ruimten in het gebouw, en Monumentalisme – Geschiedenis en nationale identiteit in hedendaagse kunst. Voorstellen voor Gemeentelijke Kunstaankopen 2010. Daarnaast is er een dynamisch publieksprogramma, met educatieve activiteiten, filmvertoningen, performances en special events.

Taking Place

Taking Place is een hernieuwde kennismaking met het Stedelijk Museum en zijn geschiedenis, waarbij de ruimtelijkheid en tijdelijkheid van het onvoltooide gebouw een hoofdrol speelt, en de manier waarop kunstenaars de ruimten gebruiken en tot leven brengen. Daarbij zijn de historische, functionele en architectonische kenmerken van het museum zowel het onderwerp als het materiaal in werken van Amsterdamse, Nederlandse en internationale kunstenaars, waaronder gevestigde en opkomende namen.

Na de heropening zijn de zalen op de begane grond en de eerste verdieping bestemd voor de collectie 19e tot 21e eeuwse schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, werk op papier en industriële, toegepaste en grafische vormgeving. Bij het tijdelijke programma zullen ze echter op een experimentele manier gebruikt worden voor hedendaagse kunst. Met nieuwe site-specific werken in opdracht van het Stedelijk uitgevoerd, video- en audio-installaties, interventies in het gebouw, performances en grafische vormgeving, vestigt Taking Place de aandacht op de staat van het gebouw op dit moment.

Het gebouw speelt de hoofdrol in Taking Place, en de tentoonstelling zal dan ook een dwaaltocht zijn door de zalen. Daarbij krijgt de bezoeker niet alleen de kans om de zaalgrote kunstinstallaties te ervaren, maar ook de prachtig gerestaureerde architectuur. Een aantal van de lichte en mooi geproportioneerde ruimtes zal dan ook bewust leeg gelaten worden.

In het historische gebouw van het Stedelijk zijn ook twee permanente kunstwerken van Karel Appel aanwezig, die, net als het gebouw zelf, minutieus gerestaureerd zijn: de Appel Bar uit 1951 en de muurschildering die Appel in 1956 maakte in het voormalige restaurant van het museum. Die ruimte zal in de toekomst een museumzaal zijn, maar fungeert tijdens The Temporary Stedelijk wederom als restaurant. Nieuw is dat tegenover de Appel muurschildering een van de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner (New York, 1942) wordt geïnstalleerd – een genereuze schenking van de Vereniging Vrienden van het Stedelijk Museum.

Deze schenking wordt toegevoegd aan vele werken die het Stedelijk van de kunstenaar in de collectie heeft, waaronder AN OBJECT MADE TO RESEMBLE ANOTHER BY THE ADDITION OF A SUFFICIENT QUANTITY OF EXTERNAL QUALITIES (1988): een bronzen plaquette op de gevel van het gebouw, aan de zijde van de Paulus Potterstraat.

Monumentalisme – Geschiedenis en nationale identiteit in hedendaagse kunst. Voorstellen voor Gemeentelijke Kunstaankopen 2010

Een ander hoogtepunt binnen het programma van The Temporary Stedelijk is de tentoonstelling Monumentalisme – Geschiedenis en nationale identiteit in hedendaagse kunst. Voorstellen voor Gemeentelijke Kunstaankopen 2010, die de helft van de begane grond van de oudbouw zal beslaan. De 2010 editie van deze jaarlijkse kunstaankoopronde reflecteert op geschiedenis en nationale identiteit, op basis van het werk van kunstenaars die in Nederland wonen en/of werken. Het grote aantal inzendingen dit jaar – 359 – onderstreept de actualiteit en het belang van het thema.

Deze tentoonstelling van Stedelijk Museum Amsterdam heeft als gastcurator Jelle Bouwhuis, hoofd Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, de dependance van het museum in de binnenstad. De jury heeft werk van 19 kunstenaars geselecteerd voor de tentoonstelling, onder wie Yael Bartana, Hala Elkoussy, Iris Kensmil, Job Koelewijn, Gert Jan Kocken, Renzo Martens en Barbara Visser. Sommige werken zullen voor het eerst te zien zijn. Zoals gebruikelijk selecteert de directeur van het Stedelijk Museum tijdens de tentoonstelling de aankopen voor de collectie van het museum.

Publieksprogramma

Tijdens The Temporary Stedelijk wordt voor het publiek een speciaal programma voor alle leeftijden samengesteld. Eén museumzaal zal gewijd zijn aan de bouw van het nieuwe museum, inclusief de maquette van de architecten, technische tekeningen en andere impressies van het nieuwe Stedelijk. Voor schoolklassen en families zijn twee zalen ingericht voor workshops en andere activiteiten en in het voormalige auditorium, straks museumzaal, zal tijdens The Temporary Stedelijk, zal een reeks aan evenementen gehouden worden, variërend van performances, filmvertoningen, lezingen, symposia en andere special events.

The Temporary Stedelijk wordt mede ondersteund door de gemeente Amsterdam en verschillende anonieme donateurs.