Bigindicator

What's New?

Event  |  Reviews  |  Comments
What's New?

Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
Netherlands
June 12th, 2010 - September 5th, 2010

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.mmkarnhem.nl
NEIGHBORHOOD:  
Other (outside main areas)
EMAIL:  
info@mmkarnhem.nl
PHONE:  
+31(0)26 30 31 400
OPEN HOURS:  
Tuesday – Sunday and holidays 11 a.m. – 5 p.m.
TAGS:  
photography, installation

DESCRIPTION

Presentation of new art objects in the collection of the museum.


Museum voor Moderne Kunst Arnhem toont nieuwe aanwinsten

Onder de titel What’s New? toont het Museum voor Moderne Kunst Arnhem met enige regelmaat de nieuwe aanwinsten hedendaagse kunst. Ze sluiten aan bij belangrijke zwaartepunten in het collectiebeleid: engagement en gender. Nieuwkomers in de collectie zijn Melanie Bonajo, Dineo Seshee Bopape, Esiri Erheriene-Essi, Maja van Hall, Monali Meher en Orlan.

Van Esiri Erheriene-Essi (1982 UK) verwierf het MMKA het schilderij ‘The Benefit Of Being In A Gang’ (2008) en de tekening ‘Untitled (Divide Your Colours From Your Whites)’ (2008). De kunstenares hanteert een ‘rauwe’ onopgesmukte stijl, in combinatie met een vlakke, strakke schildertoets. Zij laat zich inspireren door alledaagse gebeurtenissen en door films, krantenberichten, literatuur en muziek.

Dorian Hiethaar (1951 NL) schildert sinds jaren het lievelingsbos uit haar jeugd. We verwierven drie schilderijen die getuigen van haar fascinatie.

Opvallend is het groot aantal nieuwe aanwinsten waaraan een performance of een enscenering vooraf is gegaan. Melanie Bonajo (1978 NL) creëert situaties en handelingen die zij vervolgens fotografisch vastlegt. Relativering en intimiteit zijn terugkerende kenmerken in haar fotowerken. Een sfeer van geheimzinnigheid wordt opgeroepen in het fotowerk ‘Prospect’ van Sylvie Zijlmans (1964 NL), dat een theatrale enscenering aan de rand van de stad vastlegt.

Met een variëteit aan poses en maskerades neemt Dineo Bopape (1981 ZA) in de serie ‘You Are Portable’ op humoristische wijze normen ten aanzien van het uiterlijk, gedrag en culturele identiteit op de hak. Huid, als drager van culturele betekenissen is een belangrijk motief in de installaties en performances van Monali Meher (1969 IN). Voor de foto ‘But I was never a bride’ liet Meher haar hele lichaam beschilderen met henna. Rituelen spelen een centrale rol in de vroege performances van Peter Baren (1954 NL), zoals de foto’s en video ‘Panorama Faulhorn’ laten zien. Orlan (1947 F) liet in ‘The Reincarnation of Saint-Orlan’ (1990-1993) door middel van plastische chirurgie haar gezicht modelleren naar beroemde vrouwfiguren. Het MMKA verwierf twee foto’s van de zevende operatie die Orlan onderging waarmee zij de maatschappelijke normen ten aanzien van vrouwelijke schoonheid en identiteit ter discussie stelt.

Identiteit en uiterlijk spelen ook een rol in het vroege werk van en Ad Gerritsen (1940 NL).

Via genereuze schenkingen werd de collectie van het MMKA verrijkt met diverse werken, waaronder drie grote installaties van Lydia Schouten (1948 NL) en de vierdelige serie tekeningen ‘Lascaux’ van Annelise Coste (1973 FR).

Twee nieuwe beelden werden geïnstalleerd in de museumtuin: ‘Borstentros’ van Maria Roosen (1957 NL) en ‘Filosloof’ van Maja van Hall (1937 NL).

What’s New? Aanwinsten van: Peter Baren, Melanie Bonajo, Dineo Seshee Bopape, Annelise Coste, Esiri Erheriene-Essi, Ad Gerritsen, Melissa Gordon, Maja van Hall, Dorian Hiethaar, Monali Meher, Beth Namenwirth, Orlan, Maria Roosen, Lydia Schouten, Lily van der Stokker en Sylvie Zijlmans.