Bigindicator

Icons

Event  |  Reviews  |  Comments
0115245burri_r
Havana. Ministry of Industry. Ernesto Guevara (Che), 1963 © Courtesy of the artist & Galerie Wouter van Leeuwen
Icons

Hazenstraat 27
1016 SM Amsterdam
Netherlands
April 3rd, 2010 - May 8th, 2010
Opening: April 3rd, 2010 4:00 PM - 6:00 PM

QUICK FACTS
WEBSITE:  
http://www.woutervanleeuwen.com
NEIGHBORHOOD:  
Canal Girdle
EMAIL:  
info@woutervanleeuwen.com
OPEN HOURS:  
Thu-Sat 12-6
TAGS:  
photography

DESCRIPTION

Galerie Wouter presenteert René Burri - Icons, een selectie foto’s die stuk voor stuk deel uitmaken van ons collectieve geheugen. Beelden van grote culturele, maatschappelijke en politieke gebeurtenissen en personen uit de afgelopen 50 jaar. Het beroemde portret van een sigaar rokende Che Guevara, naast de vier mannen op een zonverlicht dak in São Paulo.

René Burri (Zürich, 1933) was 13 jaar oud toen hij een foto van Winston Churchill maakte, 22 toen hij zijn eerste fotoessay publiceerde en 26 toen hij volwaardig lid werd van het gerenommeerde fotoagentschap Magnum. In 1963 verscheen „Die Deutschen“, een essay dat nauw verwant is aan Robert Franks „Les Américains“. Geen somber ooggetuigeverslag, maar een positief beeldverhaal over het dagelijks leven in Oost- en West-Duitsland, ná de oorlog. Burri’s oeuvre balanceert tussen de afgewogen composities van Henri Cartier-Bresson en de terloopse nonchalance van Robert Frank. Er is altijd sprake van een zekere afstand, alsof zijn beelden bij teveel betrokkenheid aan kracht en intensiteit zouden inboeten.

Burri is een fotograaf wiens nieuwsgierigheid en menselijkheid hem vrijwel onbeperkt toegang gaven tot de belangrijkste gebeurtenissen en personen van de afgelopen vijftig jaar. Zijn oeuvre is een fascinerend persoonlijk verslag van ontmoetingen met fotografen als Henri Cartier-Bresson (die zich hoogst zelden heeft laten fotograferen) en Robert Frank, artiesten als Yves Klein, Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Jean Tinguely en Ingrid Bergman naast politieke figuren als Richard Nixon, Che Guevara en Fidel Castro. De groten der aarde, van wie er velen vrienden werden en die hij aldus intiem, in hun eigen omgeving kon portretteren.

ArtSlant has shutdown. The website is currently running in a view-only mode to allow archiving of the content.

The website will be permanently closed shortly, so please retrieve any content you wish to save.